Het Belang van Limburg

Directeurs zien volledige opening scholen op 2 juni niet zitten

- Thomas Jansen

Vanaf 2 juni mogen alle basisschol­en maximaal vier dagen per week openen voor alle leerlingen. Maar nu al is duidelijk dat die plannen te ambitieus zijn voor tal van scholen. Limburgse directeurs zitten met de handen in het haar.

De Nationale Veiligheid­sraad moet het licht voor alle duidelijkh­eid nog op groen zetten. Maar aangezien het advies van de Vlaamse regering en de scholenkoe­pels de steun heeft van de experten van de GEES, heeft het veel kans op slagen. Over ruim een week mogen alle leerlingen van de lagere school weer maximaal vier dagen naar school. Er mogen ook twintig (in plaats van veertien) leerlingen in een klaslokaal, maar de social distance moet gerespecte­erd kunnen worden. Dat betekent: er moet 4 m2 ruimte per leerling zijn, en nog eens 8 m2 per leerkracht. Elke school mag zelf bepalen in welke mate die maximumaan­tallen haalbaar zijn.

Eetzaal

Een kleine rekensom leert dat een klasgroep van twintig leerlingen met één leerkracht dus enkel onderdak vindt in een ruimte van 88 vierkante meter. En dat terwijl een klaslokaal volgens het Agentschap voor Infrastruc­tuur in het Onderwijs (AGION) gemiddeld tussen de 50 en 65 m2 groot is. In de Sint-Jan Berchmanss­chool in Viversel (Heusden-Zolder) is dat 56 m2. “En dat is zelfs relatief groot”, zegt directeur Peter Flipkens. “Niettemin betekent dat wel dat wij een klasgroep van 17 leerlingen nog in tweeën moeten splitsen. Een ruimte van 88 m2 in een school is onrealisti­sch. Ik vraag me af wie zoiets uitvindt?”

Wim Daniëls, directeur van basisschoo­l Royke in Oudsbergen, maakt dezelfde bedenkinge­n. “Op de eetzaal na is er nu al geen enkel lokaal dat groot genoeg is voor veertien leerlingen, laat staan voor twintig. Dat betekent dat we een klas van 25 leerlingen in drie groepen zullen moeten blijven verdelen. Dat is niet alleen problemati­sch qua infrastruc­tuur, maar ook op het vlak van personeel. Op onze school zijn drie leerkracht­en afwezig omdat ze risicopati­ënt zijn. Tot nu toe kon ik nog beroep doen op de leerkracht­en van het derde, vierde en vijfde leerjaar, maar die hebben dan hun eigen klas.”

Helft van de lestijd

Vier dagen naar school zal voor veel Limburgse leerlingen dus niet mogelijk zijn vanaf 2 juni. Zelfs de helft van de onderwijst­ijd, zoals de onderhande­laars als minimum vooropstel­len, zal moeilijk haalbaar zijn. “Ik ben net de puzzel aan het leggen, en mik nu op vier halve dagen per week voor het eerste en het zesde leerjaar, en drie halve dagen voor de andere leerlingen”, zegt Peter Flipkens van de Sint-Jan Berchmanss­chool. “Maar dan moeten we nog steeds opvang voorzien. Daar heb ik ondertusse­n mezelf ook al voor ingeschake­ld, maar een volledige oplossing heb ik nog niet.”

In Royke in Gruitrode is leerlingen minimaal twee dagen per week naar school laten komen ook ‘moeilijk te organisere­n’. “De verwachtin­gen worden weer heel hoog gelegd”, zegt Daniëls. “Als je dan wat minder doet, krijg je veel vragen van ouders. Niet iedereen begrijpt wat je allemaal moet doen om dit te kunnen organisere­n.”

 ?? FOTO PDV ??
FOTO PDV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium