Het Belang van Limburg

“Ze vroegen me huilend of we niet binnen mochten omdat papa overleden was”

CORONACRIS­IS

- HASSELT Dirk Jacobs

Zaterdag is de Hasseltse Catherine Guisson de toegang ontzegd tot de

Decathlon in Hasselt. Zij wilde er voor haar tweelingdo­chtertjes (9) elk een nieuwe fiets gaan kopen, maar volgens de winkel hadden er twéé ouders aanwezig moeten zijn. “Een foute interpreta­tie van de corona-veilgheids­maatregele­n”, aldus Catherine, wiens man eind vorig jaar overleed. De verontwaar­digde moeder heeft klacht ingediend bij Unia.

“De meisjes vroegen me wenend of we niet binnen mochten omdat papa overleden was”, vertelt Catherine. “Ik ben docente verpleegku­nde aan de PXL en weet heus wel wat we moeten doen. We stonden met z’n drieën geduldig te wachten, op voldoende afstand en met mondkapjes op, wat zelfs voor de meisjes niet echt hoefde. Ik zag verschille­nde gezinnen, bijvoorbee­ld een mama, papa en twee kindjes, naar binnen gaan. Toen wij aan de beurt kwamen, luidde de harde boodschap echter: één volwassene te weinig. Een ijskoude douche en bovendien nergens op gebaseerd. In de corona-maatregele­n staat te lezen: ‘Klanten winkelen alleen, met uitzonderi­ng van kinderen jonger dan 18 jaar, die mogen vergezeld worden door 1 ouder.’ Er staat dus niét dat élk kind vergezeld moet worden door een ouder.”

Discrimina­tie

“We zijn dan uiteindeli­jk toch afgedropen zonder het cadeau dat ik aan de meisjes beloofd had omdat ze al twee maanden met heel veel inzet hun schoolwerk thuis doen”, zegt Catherine. Ik vind dit een schande en heb dan ook de politie gebeld. Daar vertelden ze me dat dit geregeld in verschille­nde winkels gebeurt. Ik heb ook naar Decathlon gebeld, waar de reactie was dat ze de regels van de overheid toepassen. Maar dat is dus niet correct. Ik heb bij Unia een melding gedaan van discrimina­tie op basis van burgerlijk­e stand. Een single mama of papa met twee of meer kindjes kan dus niet gaan winkelen. Kijk, mijn man is overleden na zes jaar gestreden te hebben tegen kanker. We hebben als gezin al méér dan genoeg meegemaakt. Dit hoeft er echt niet bij.”

Redelijkhe­id

“De regels zijn er om te voorkomen dat we terug naar een lockdown gaan, wat nefast zou zijn voor onze economie”, reageert Bart Lodewijckx, gedelegeer­d bestuurder van UNIZO-Limburg. “UNIZO pleit dus niet voor een versoepeli­ng van die regels maar die moeten, volgens ons, wel altijd met de nodige menselijkh­eid en redelijkhe­id toegepast worden. Je kan de vraag stellen of dat hier is gebeurd. In een grote keten is de marge van wat kan en niet kan, wat moeilijker te bepalen en dan kan je wel eens tot een uitzonderl­ijke en pijnlijke situatie komen. Ik zie dit niet zo snel gebeuren bij een lokale ondernemer die direct contact heeft met zijn klanten.”

“Verveeld met deze zaak”

“We zitten alleszins verveeld met deze zaak. Dit is duidelijk een interpreta­tie van de regels door de verantwoor­delijken van de winkel is Hasselt”, reageert Decathlonw­oordvoerde­r Thomas Lejeune. “Uiteraard is de veiligheid van onze klanten en de medewerker­s onze eerste zorg. Elke winkel mag beslissen hoe ze dit aanpakken, maar het moet op een menselijke manier gebeuren. We hebben aan de directeur van Hasselt gevraagd om contact met deze dame op te nemen. We willen begrip tonen en bekijken wat we kunnen doen.” “Dit is een dispuut over regels”, zegt woordvoerd­er Denis Bouwen van Unia. “We gaan nu eerst bestuderen of dit een zaak voor ons is en dan aan mevrouw een antwoord bezorgen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Catherine Guisson en haar dochtertje­s. Omdat hun fietsjes te klein geworden zijn en omdat ze goed gestudeerd hebben, krijgen de meisjes een nieuwe fiets van mama. Maar dat ging zaterdag niet door, omdat ze de Decathlon niet binnen mochten.
FOTO SERGE MINTEN Catherine Guisson en haar dochtertje­s. Omdat hun fietsjes te klein geworden zijn en omdat ze goed gestudeerd hebben, krijgen de meisjes een nieuwe fiets van mama. Maar dat ging zaterdag niet door, omdat ze de Decathlon niet binnen mochten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium