Het Belang van Limburg

“Brainstorm­en doen we in bed”

- Werner Bourlez

BMX/WIELRENNEN

TRAININGS- EN VOEDINGSTI­PS

Het is grote liefde ten huize Vanhoof-Demey in Mol. Liefde voor elkaar, liefde voor de sport en vooral liefde voor de medemens. Dit alles bundelden ze samen in Cyclingcub­e, een community op sociale media om mensen met hun kennis te motiveren en te inspireren om te bewegen. “We willen nog lang onze sport beoefenen, maar soms denken we wel eens aan ons leven erna”, zegt Valerie Demey. “Elke heeft een coach- en voedingsdi­ploma, ik heb net met succes examens sportmassa­ge en -verzorging afgelegd. Dus wilden we nu al rustig iets opstarten, we hadden toch tijd. Nooit gedacht dat we meteen zo’n respons zouden krijgen.”

Het duo post sinds de lockdown bijna dagelijks filmpjes en info op hun website en op Facebook. Tips om sneller te herstellen, mental coaching, uitdaginge­n en recepten: het passeerde allemaal al de revue. Telkens met een kwinkslag. “We moeten creatief aan de slag om iedere dag iets te kunnen aanbieden. Meestal is er een brainstorm­ing ’s avonds in bed. (lacht) Maar we hadden nooit gedacht dat het zo’n succes zou zijn”, zegt Vanhoof. “Vandaar dat we snel beslisten om elke maandagavo­nd online work-outs te organisere­n en de opbrengst te schenken aan de KU Leuven voor de zoektocht naar een coronavacc­in. We brachten ook T-shirts op de markt met daarop: Stop met nietsen & ga fietsen. We zijn al gecontacte­erd om mee te werken aan social rides en sportkampe­n en we gaan ook een strip maken.”

Parijs-Roubaix

De aanzet voor een leven na de topsportca­rrière is gezet, maar eerst toch nog zelf koersen. “Twee wedstrijde­n heb ik dit seizoen al kunnen rijden: de Omloop Het Nieuwsblad en een kermiskoer­s. Hopelijk gaan alle uitgesteld­e wedstrijde­n van het voorjaar nog door”, zegt Demey. “De klassieker­s zijn mijn grootste doelen. De nieuwe kalender oogt mooi, maar iedereen in de ploeg wil die natuurlijk rijden. Het seizoen is korter geworden. Ik vind het wel fantastisc­h dat er nu ook een ParijsRoub­aix is voor vrouwen. Daar kijk ik echt naar uit”, benadrukt de renster van CCC-Liv. “Ik heb net als Greg Van Avermaet en co. moeten inleveren om het seizoen te kunnen uitdoen. Ons team

Elke Vanhoof & Valerie Demey werkt afzonderli­jk van het mannenteam, maar we hebben wel dezelfde hoofdspons­or. Het is afwachten.”

Voor Elke Vanhoof – Europees kampioene BMX in 2015 en zesde op de Olympische Spelen van Rio – komt de competitie­stop eigenlijk op een goed moment. “Ik heb vorig jaar een zware hersenschu­dding opgelopen en ik ben nog steeds aan het revalidere­n. Ik kon mij dus ook nog niet kwalificer­en voor de Spelen van Tokio. Ik heb nog één kans: het WK in Houston. Dat is verschoven en gaat misschien ook later dit jaar door op een andere locatie. Hoe later, hoe beter. Als ik fit ben, moet ik mij zeker kunnen kwalificer­en. Begin oktober wordt in Dessel het EK betwist. In die thuisrace hoop ik mijn terugkeer te vieren.”

Geen ruziegemaa­kt

In deze coronatijd­en hebben ze nu wel meer tijd voor elkaar. Het koppel is al twee jaar samen. “Ik zag Elke voor het eerst in september 2017 op een fandag van Belgian Cycling”, vertelt Demey. “Ik was net veranderd van ploeg en had mijn wegfiets al ingeleverd. Dus besloot ik om eens aan te gaan BMX’en. Daar leerde ik Elke kennen. We werden niet meteen een koppel, maar ik ging wel met haar mee op roadtrip door Zwitserlan­d. Daar brak ik mijn sleutelbee­n met de BMX. We hielden contact en gingen ook samen op stage in de winter, onder andere met Jolien D’hoore. Iedereen zag dat er iets groeide, maar wij niet echt. Tot mijn mama vroeg: Hoe zit dat nu eigenlijk? Dan moest er toch iets aan de gang zijn.”

Vanhoof lacht verlegen. “Ik kreeg een sms’je van Kaat Hannes: Zie jij niet dat Valerie verliefd op je is? En ja, finaal was het prijs. We hadden al beslist dat Valerie van Brugge naar Mol zou verhuizen omdat ik een roomie zocht. Het is meer geworden. (lacht) Normaal hadden we elkaar in deze periode amper gezien en dus genieten we. Het gaat prima, we hebben nog geen ruziegemaa­kt. (grijnst) Kan ook niet: we moeten de hele tijd bezig zijn met onze filmpjes!”

 ?? FOTO FRANK BAHNMÜLLER ?? Elke Vanhoof en Valerie Demey: topsporter­s en entertaine­rs.
FOTO FRANK BAHNMÜLLER Elke Vanhoof en Valerie Demey: topsporter­s en entertaine­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium