Het Belang van Limburg

Pas tiende van de wereld, maar wel best verdienend­e atlete ooit

- Marc Vermeiren

Geen enkele atlete kende ooit een hoger jaarinkome­n dan de slordige 34 miljoen euro die tennisster Naomi Osaka de voorbije twaalf maanden verzamelde. Hoe komt het dat de amper 22-jarige nummer tien van de wereld en poulain van de Limburgse coach Wim Fissette zoveel verdient? Vijf redenen. De bonus van haar sport

Osaka is actief in het tennis, met voorsprong de meest lonende vrouwenspo­rt. Anderhalf decennium lang bleven collega’s Serena Williams en Maria Sharapova als enige atletes overeind bij de mannelijke dominantie in de top honderd van Forbes, maar nu heeft Naomi Osaka zelfs dat duo overvleuge­ld. In die lijst van grootverdi­eners staat zij op 29, vier plaatsen hoger dan Serena Williams. Sharapova (ondertusse­n gestopt) kon zich mede dankzij haar catwalkgeh­alte lang in die buurt ophouden, maar een dopingscho­rsing kostte miljoenen. Met haar jaarinkome­n van 27,2 miljoen euro uit 2015 was de Russische de vorige recordhoud­er.

De bonus van haar succes

Osaka’s overwinnin­g in Indian Wells had in maart 2018 al de komst van een groot talent aangekondi­gd, maar de tumultueuz­e finale op de US Open was een half jaar later het moment van de grote doorbraak. Zelfs toen Serena Williams de arbitrage belaagde, bleef Osaka cool, calm and collected. Ook de daaropvolg­ende grand slam - de Australian Open van januari 2019 - eiste ze op. Osaka was niet alleen de eerste Japanse winnares van een grand slam, die dubbelslag loodste haar bovendien als eerste Aziatische naar de toppositie van de WTA-ranking. Charmante

persoonlij­kheid, leuke babbel, straffe atlete: de firma’s schoven aan.

De bonus van de timing

Osaka’s deal met Adidas liep in januari 2019 af, net nadat ze haar tweede major had gewonnen. En in de verte doemden de

Olympische Spelen op. De strijd met concurrent Nike, die haar uiteindeli­jk tot 2025 onder contract zou leggen, liet het sponsorbed­rag oplopen tot zo’n 10 miljoen euro per jaar. Osaka kreeg als een van de weinige atleten een uitzonderi­ng in haar contract, waardoor ze ook andere logo’s op haar petje en haar kledij mag aanbrengen. Ondanks al hun star power hebben zelfs Williams, McEnroe of Sharapova nooit zo’n gunst afgedwonge­n van Nike.

De bonus van twee werelden

Geboren in Japan, opgegroeid in de Verenigde Staten: is Osaka the best of both worlds? Haar moeder is een Japanse, haar vader een Haïtiaan. Haar eerste drie levensjare­n bracht ze door in Japan, waarna het gezin naar de Verenigde Staten verhuisde. Ze verenigt niet alleen een stel culturen, maar vertegenwo­ordigt vooral twee van ’s werelds grootste markten: de VS en Japan. Of beter: Azië, waar het tennis steeds aan popularite­it wint. Het is geen toeval dat de vetste cheque - 4,2 miljoen euro - uit de tennisgesc­hiedenis vorig jaar in China werd uitgereikt. Osaka moet als bruggenhoo­fd dienen voor de openbloeie­nde Aziatische markt. Dat loont.

De bonus van de Spelen

Met haar Japanse roots moet Osaka dé vedette worden in Tokio 2020/2021. In aanloop naar de Spelen contacteer­den topsponsor­s als Procter & Gamble haar. Toch sluimeren in haar andere vaderland reserves. Japanners beschouwen alleen mensen met twee Japanse ouders als een van hen. De atlete is hafu, een halfbloed. Ook gewenst: de taal vlot spreken (Engels gaat haar beter af) en een Japans voorkomen (Osaka heeft een donkere huid). Haar grootvader vond dat haar relatie met een (zwarte) buitenland­er de familie te schande maakte, meer dan tien jaar was er een breuk in het gezin. Kan zij aan de Vlam die weerstand opruimen?

 ?? FOTO AP/PHN ?? Naomi Osaka werkt sinds een aantal maanden samen met de Limburgse coach Wim Fissette.
FOTO AP/PHN Naomi Osaka werkt sinds een aantal maanden samen met de Limburgse coach Wim Fissette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium