Het Belang van Limburg

Tuin van gouverneur mogelijk volgend jaar open voor publiek

-

GOUVERNEUR

laatste tien jaar. “En dan tellen we de onderhouds­kosten voor het park, die tot eind 2016 door de provincie gebeurden, niet eens mee”, zegt volksverte­genwoordig­er en PVDA-fractielei­der in de gemeentera­ad, Kim De Witte. “In de meeste Vlaamse provincies beschikt de gouverneur helemaal niet over een eigen ambtswonin­g. De kosten liggen trouwens veel hoger dan we aanvankeli­jk dachten. We stellen ons dan ook vragen bij het privilege van de Limburgse gouverneur om een eigen gouverneur­swoning te betrekken.

De gouverneur­s van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hebben geen residentie met een eigen park. In Limburg kan de nieuwe gouverneur perfect in zijn of haar eigen huis blijven wonen en het bestaande provincieh­uis gebruiken voor officiële ontmoeting­en.”

PVDA wil dan ook een andere bestemming voor het gebouw en de openstelli­ng van de tuin van bijna 5.500 vierkante meter in hartje binnenstad, wat al sinds 1990 beloofd wordt. Niet alleen de tuin, ook het Hotel verdient een andere invulling, vindt PVDA. “Het kan bijvoorbee­ld omgevormd worden tot wooneenhed­en voor betaalbare en sociale woningen”, zegt De Witte. “In totaal is het Hotel goed voor een twintigtal wooneenhed­en. Op die manier maak je van de Willemssit­e een groene, sociale corridor. Wij blijven de druk opvoeren voor de opening van het park.”

Snel

De stad werkt samen met Vlaanderen aan een oplossing. “Dit najaar start het onderzoek naar de ‘groene corridor’ van de Willemssit­e tot en met het Groenplein waarvoor we nu al inventaris­eren om dan een behoeftest­udie te maken”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Marc Schepers (RoodGroen+). “De tuin van de gouverneur is een onderdeel van de ‘groene corridor’. We bekijken onder welke voorwaarde­n we de tuin publiek kunnen maken. Wat mij betreft, kan dit snel gebeuren. Een voorzichti­ge prognose doet me hopen de tuin in het voorjaar van 2021 open te krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium