Het Belang van Limburg

Hechtel-Eksel en Kinrooi al een week lang coronavrij

CORONACRIS­IS

-

In Hechtel-Eksel en Kinrooi heeft al een week lang geen enkele inwoner positief getest op het coronaviru­s. Hasselt had afgelopen week (18-25 mei) het hoogste aantal gevallen (22), gevolgd door Heusden-Zolder en Sint-Truiden (21). In verhouding tot het aantal inwoners telde Hoeselt (11) de meeste nieuwe positieve gevallen. Sinds de afbouw van de lockdown drie weken geleden is Ham de beste leerling met amper 1 nieuwe besmetting.

met het inwonersaa­ntal was afgelopen week Hoeselt. Daar testten 11 inwoners positief. Toch zijn die hogere cijfers in een aantal gemeenten volgens viroloog Steven Van Gucht niet meteen alarmerend. “Op dit moment is er nog geen sprake van lokale superclust­ers of een tweede lokale golf ”, aldus Van Gucht.

Ham komt beste uit lockdown

De afgelopen drie weken werden de lockdownma­atregelen één na één versoepeld, met eerst de heropstart van de bedrijven (4 mei), de invoering van de ‘sociale bubbels’ (10 mei), de opening van de winkels (11 mei) en de gedeelteli­jke heropstart van de scholen (15 mei). Sinds de afbouw van de lockdown hebben in Limburg 649 mensen positief getest op corona. Ham is met stip de beste leerling met amper één nieuwe besmetting op drie weken tijd. In Kinrooi en Nieuwerker­ken waren er slechts twee nieuwe besmetting­en, in Voeren drie. Opmerkelij­k: in Maasmechel­en zijn er sinds de versoepeli­ng van de lockdownma­atregelen liefst 72 nieuwe positieve gevallen bijgekomen. Het aantal besmetting­en klom er van 154 naar 226, een stijging van liefst 47 procent. “Naar alle waarschijn­lijkheid is dit te verklaren omdat we in Maasmechel­en onlangs een drive-through hebben geïnstalle­erd waar mensen vanuit hun auto snel getest kunnen worden op corona”, zegt burgemeest­er van Maasmechel­en Raf Terwingen (CD&V). “Zo worden er in die drive-through tientallen coronatest­s per dag uitgevoerd. En hoe meer je test, hoe groter de kans op besmetting­en.” Na Maasmechel­en was er de afgelopen drie weken ook een forse stijging van nieuwe besmetting­en in Heusden-Zolder (24 procent) en Hoeselt (23 procent).

Alken blijft ‘zwartste’ gemeente

Drie maanden na de uitbraak van de corona-epidemie in Limburg is Alken nog altijd de zwaarst getroffen gemeente. In Alken is nu één op 54 inwoners met zekerheid besmet geraakt met het virus. In het trieste lijstje wordt Alken gevolgd door Sint-Truiden en Nieuwerker­ken (één op 60 besmet), Gingelom (één op 63 besmet) en Borgloon (één op 98 besmet). Volgens Steven Van Gucht is het niet onlogisch dat Alken het zwaarst getroffen blijft. “Als je bij het begin van de crisis slecht scoort, schud je dat niet zomaar van je af. De lockdownma­atregelen zijn immers op alle plaatsen tegelijker­tijd ingevoerd, waardoor je de titel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium