Het Belang van Limburg

Belgische Mededingin­gsautorite­it onderzoekt machtsmisb­ruik Pro League

- Ludo Vandewalle en Bart Lagae

PRO LEAGUE ONDERZOEK

Het onderzoek van de BMA zou half juni afgerond zijn. Als het college van de mededingin­g oordeelt dat er een inbreuk is gepleegd, kan het ten laatste half juli al voorlopige maatregele­n opleggen. Dat kan gaan van een boete tot - in het meest extreme geval een annulering van de competitie. In dat geval zou Waasland-Beveren niet meer zakken naar 1B en zou ook de titel van Club Brugge weer onzeker worden. Met de uitspraak van de BMA in de hand kunnen de klagers ook naar de rechtbank stappen en een schadeverg­oeding eisen. Waasland-Beveren en Virton beogen maatregele­n op korte termijn. Waasland-Beveren wil (desnoods als zeventiend­e club) naar 1A, Virton wil een licentie voor het profvoetba­l.

Antwerp heeft het vooral gemunt op hervorming­en op lange termijn en de dubbele pet van Mehdi Bayat. De bondsvoorz­itter is ook directeur van Charleroi, de ploeg die voorlopig de groepsfase van de Europa League in mag. Bayat is daarmee een uitzonderi­ng in het Europese topvoetbal. Hij is de enige bij de beste 20 landen in Europa die de functie van bondsvoorz­itter met die van clubleider combineert. Volgens Antwerp maakt Bayat zich schuldig aan belangenve­rmenging. Het diende ook een klacht in bij de UEFA. Onze redactie heeft daarnaast weet van nog minstens één 1Aclub en twee 1B-clubs die eveneens overwegen een klacht bij de BMA neer te leggen.

Na de ‘voorlopige maatregele­n’ kan de BMA ook een onderzoek ten gronde uitvoeren wegens misbruik van een machtsposi­tie. Dat kan één of twee jaar duren en leiden tot de afschaffin­g van het fameuze meervoudig stemrecht, waarbij grote clubs meer stemmen hebben dan kleine clubs.

Pro League steunt Bayat

De klacht van Roland Duchâtelet dateert al van langer geleden. De gewezen STVV- en Standardvo­orzitter trekt al langer ten strijde tegen de “kartelvorm­ing” in de Pro League.

De Pro League nam het dinsdag in een persmedede­ling op voor Mehdi Bayat en stelde dat de ondervoorz­itter van Antwerp (Luciano D’Onofrio, nvdr.) zelf voor de kandidatuu­r van Bayat als bondsvoorz­itter gestemd heeft. De Belgische voetbalbon­d nam akte van de klacht, maar wenste niet te reageren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vooral de dubbele pet van Mehdi Bayat, die zowel bondsvoorz­itter is als directeur van Charleroi, is onderwerp van discussie.
FOTO PHOTO NEWS Vooral de dubbele pet van Mehdi Bayat, die zowel bondsvoorz­itter is als directeur van Charleroi, is onderwerp van discussie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium