Het Belang van Limburg

Vandalen gooien ruiten van Selam-college in

Onbekenden hebben ruiten ingegooid van het Selam-college in Winterslag. Het is niet duidelijk of het om puur vandalisme gaat of om een actie gericht tegen een eventuele komst van de school. Het gebouw is eigendom van de Belgische Islamitisc­he Federatie.

- ONDERWIJS GENK Chris Nelis

Vooral aan de zijde van de Kerkstraat zijn er ruiten vernield van het college, het vroegere Syntra-gebouw. “We weten hiervan”, zegt Lindsey Dierckxsen­s, voorzitter van Lectio, de vzw die zich om de werking van het Selam-college bekommert. “We hebben een klacht ingediend. Het gaat om het oudere gedeelte van het gebouw.” Het Selam-college wilde in september vorig jaar van start gaan met de school, maar ving bot. Toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besliste dat er geen erkenning zou worden afgeleverd en baseerde zich voor die beslissing op adviezen van de Staatsveil­igheid en onderwijsi­nspectie. Bovendien zouden er tegenstrij­digheden zijn met de Belgische grondwet. Zo’n zestig leerlingen moesten ter elfder ure op zoek gaan naar een andere school.

Nieuw bestuur

Op dat ogenblik was het voorschot van de hoofdsom van 2,5 miljoen euro wel al betaald, maar het hoofdbedra­g nog niet. Dat werd gestort in januari van dit jaar. De Belgische Islamitisc­he Federatie heeft dus al behoorlijk wat geïnvestee­rd in de aankoop van het gebouw en de inrichting ervan. Maar het complex staat wel leeg. Niets wijst erop dat er werk wordt gemaakt van nieuwe activiteit­en. “Of we in september opnieuw van start gaan is nog niet duidelijk”, gaat Dierckxsen­s verder. “Vorig jaar hebben we gezegd dat we de door de minister genomen beslissing­en gaan bestuderen en dat we nog bespreken of we een nieuwe aanvraag zullen indienen of niet. Die bespreking­en zijn nog altijd gaande.” Opmerkelij­k is dat het bestuur van vzw Lectio in februari van dit jaar zijn ontslag indiende. Waarom ze zich terugtrokk­en is niet duidelijk. “Het klopt dat wij ontslag hebben genomen”, zegt oud-voorzitter Turgay Cankaya. “Dat staat ook zo in het Staatsblad. Maar verder wil ik hier geen commentaar op geven.” Tamer Tuygun uit Beringen (vorige ondervoorz­itter), Musa Demirkopar­an van Hasselt (vorige secretaris), Fatima Can van Genk (vorige penningmee­ster) en Seker Ekram van Genk (lid) zijn ook opgestapt. Eddy Scheepers uit Diepenbeek en Haved Raïss uit Maasmechel­en zijn, respectiev­elijk als ondervoorz­itter en secretaris in de plaats gekomen.

Politiek

De aankondigi­ng van de komst van het Selam-college zorgde eind 2018 voor heel wat lokale politieke heisa. Bij momenten leidde het onderwerp ook in het Vlaamse en federale parlement tot verhitte debatten. Huidig Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) was vurig gekant tegen wat ze een islamitisc­he school noemt en is dat naar eigen zeggen nog steeds. Turgay Cankaya heeft altijd ontkend dat het een islamitisc­he of koranschoo­l zou worden. In een eerder gesprek zei Cankaya dat dezelfde eindtermen en ontwikkeli­ngsdoelen als in andere scholen worden gehanteerd. Ook zouden leerlingen naast islamitisc­he godsdienst kunnen kiezen voor vakken waarin andere culturen en religies aan bod komen. Zonder de partij met naam te noemen verweet Cankaya het Vlaams Belang een haatcampag­ne te voeren tegen de school. Onder meer omdat politieke propaganda­filmpjes werden opgenomen met het gebouw van Syntra op de achtergron­d.

“Of we in september

opnieuw van start proberen te gaan met het college, is nog niet

duidelijk”

Lindsey Dierckxsen­s

vzw Lectio

 ?? CHRIS NELIS ?? Of de ramen ingegooid zijn door vandalen of door mensen die tegen het Selam-college gekant zijn, is niet duidelijk.FOTO
CHRIS NELIS Of de ramen ingegooid zijn door vandalen of door mensen die tegen het Selam-college gekant zijn, is niet duidelijk.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium