Het Belang van Limburg

Raadsvoorz­itter voert agendapunt af, sp.a dient klacht in

- SINT-TRUIDEN GEMEENTERA­AD Rudi De Cock

De Truiense sp.a heeft klacht ingediend bij Binnenland­s Bestuur. Gemeentera­adsvoorzit­ter Bert Stippelman­s (CD&V) voerde maandag immers het agendapunt af over riolerings­werken in Engelmansh­oven, dat sp.a had ingediend.

Sp.a had een punt aan de gemeentera­adsagenda toegevoegd over de subsidiëri­ng bij riolerings­werken in de Driewilgen­straat in Engelmansh­oven. Bewoners krijgen er voor de aanleg van gescheiden riolering geen toelage, terwijl bewoners van dezelfde straat hiervoor wel subsidies hadden gekregen in de vorige legislatuu­r. Sp.a had hierover zelfs nog een petitie overhandig­d aan schepen Ingrid Kempeneers (CD&V).

Bij aanvang van het punt gaf fractielei­der Gert Stas het woord aan collega Filip Moers die het dossier had opgemaakt. Hierop kwam voorzitter Bert Stippelman­s tussenbeid­e omdat hij van oordeel was dat Filip Moers als buurtbewon­er hier in een belangenco­nflict kwam en de vergaderin­g diende te verlaten. Toen Moers toch zijn betoog wilde voortzette­n, werd zijn micro uitgezet. Voorzitter Stippelman­s nam weer het woord en gaf aan dat het voorliggen­de punt niet onder de bevoegdhei­d van de gemeentera­ad viel en daardoor niet geagendeer­d had mogen worden. Vervolgens riep hij op tot een stemming om het punt af te voeren. Het punt werd vervolgens meerderhei­d tegen oppositie afgevoerd. Fractielei­der Gert Stas begrijpt er niets van: “Het punt was op een decretale en reglementa­ire manier ingediend en aanvaard. Maar Bert Stippelman­s liet het niet behandelen, omdat het zogezegd de bevoegdhei­d was van het college van burgemeest­er en schepenen en niet van de gemeentera­ad. Indien deze handelswij­ze niet veroordeel­d wordt, schept dit een gevaarlijk precedent: punten vanuit de oppositie kunnen dan altijd afgevoerd worden als ze door de meerderhei­d niet gedragen worden.”

Begrip

Het is ook nog maar de vraag of Stippelman­s met zijn demarche niet in eigen voet heeft geschoten. Zijn partijgeno­te schepen Kempeneers had zich immers goed voorbereid en had zelfs nieuws voor de inwoners van de bewuste straat. Kempeneers legt uit: “Fluvius werkt met afkoppelin­gsgebieden waardoor slechts enkele huizen van de Driewilgen­straat bij de Vrijheerss­traat horen. In deze legislatuu­r subsidiere­n we niet meer, maar ik zie een mogelijkhe­id om in dit concrete dossier bij te sturen zodat de Driewilgen­straat volledig bij het projectgeb­ied Vrijheerss­traat kan behoren. Ik heb begrip voor de mensen daar en ik onderzoek deze piste zodat ook zij niets hoeven te betalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium