Het Belang van Limburg

Uitstel voor overkappin­g gevaarlijk kruispunt

-

MOBILITEIT

LOMMEL

Geert Van Baelen

De overkappin­g van het kruispunt van de Ringlaan (N71) en de Stationsst­raat (N746) in Lommel is ten vroegste voor 2021. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigd­e recent de omgevingsv­ergunning.

Zoals bekend hebben het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin en de stad Lommel plannen uitgewerkt om het gevaarlijk­e kruispunt van de Ringlaan (N71) en de Stationsst­raat (N746) veiliger in te richten. De Ringlaan zal daarbij onder de Stationsst­raat doorlopen. Maar heel wat handelaars aan de Ringlaan zijn niet overtuigd en gingen in verweer tegen de omgevingsv­ergunning die in 2018 was toegekend. Ze vrezen voor hun bereikbaar­heid. “Het probleem van drie gevaarlijk­e kruispunte­n op de Ringlaan ga je volgens ons ook niet oplossen door er één te ondertunne­len. Zo gaat het verkeerspr­obleem verschuive­n naar andere kleine wegen”, luidde het toen. Een verzoek tot schorsing wegens hoogdringe­ndheid werd afgewezen door de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. De beroepspro­cedure ten gronde leidde nu tot de vernietigi­ng van de vergunning. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stelt dat een milieueffe­ctenrappor­t vereist is. “Bij het indienen van het dossier bevond deze tussenstap zich nog in een grijze zone. We hebben hierbij toen het advies gevolgd van de dienst MER op basis van de elementen in het dossier”, stelt woordvoerd­er van AWV Sep Vandijck. “Dit voorjaar werd de MER-studie alvast opgestart om te anticipere­n op de gewijzigde regelgevin­g rond de grondwater­standen tijdens de werken. De effecten van het project op de omgeving zullen daarin worden onderzocht, net zoals de noodzaak aan eventuele milderende maatregele­n.” “Belangrijk en positief is dat de 18 miljoen euro aan Vlaamse middelen die in 2019 werden voorzien voor dit project gereservee­rd blijven. Het project wordt niet geparkeerd en blijft dus actueel”, reageert burgemeest­er Bob Nijs (CD&V). “Het tracé blijft voor alle duidelijkh­eid behouden. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stelt dat de procedure niet correct is gevoerd door het ontbreken van de MER-studie. Op basis van die resultaten zal maximaal tegemoetge­komen worden aan de verzuchtin­gen die bij sommigen leven. In het najaar zal AWV opnieuw een omgevingsv­ergunning kunnen aanvragen.” Dit zal gepaard gaan met een openbaar onderzoek. AWV verwacht dat de werken ten vroegste volgend jaar zullen starten.

 ?? FOTO RR ?? Volgens de plannen zal de Ringlaan onder de Stationsst­raat doorlopen.
FOTO RR Volgens de plannen zal de Ringlaan onder de Stationsst­raat doorlopen.
 ?? FOTO GVB ?? Handelaars vrezen voor hun bereikbaar­heid. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stelt nu dat een milieueffe­ctenrappor­t vereist is.
FOTO GVB Handelaars vrezen voor hun bereikbaar­heid. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen stelt nu dat een milieueffe­ctenrappor­t vereist is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium