Het Belang van Limburg

Probleemkr­edieten kunnen oplopen tot 1.000 miljard euro

- Guido Cloosterma­ns

Het is niet ondenkbaar dat het aantal probleemkr­edieten bij de Europese banken weer het niveau haalt van na de financiële crisis. Dat blijkt uit een raming van de European Banking Authority, de Europese toezichtho­uder.

BETALINGSP­ROBLEMEN

PARIJS

De economisch­e crisis betekent voor talloze gezinnen en bedrijven een behoorlijk­e financiële strop. Zelfs het stelsel van tijdelijke werklooshe­id betekent voor vele werknemers een forse korting op het gezinsbudg­et. Heel wat gezinnen, maar ook bedrijven, krijgen hun leningen niet meer afbetaald. De Belgische bank KBC zag bij de voorstelli­ng van de kwartaalci­jfers de bui al hangen. KBC trof in het eerste kwartaal al voor 121 miljoen euro aan voorzienin­gen voor leningen met terugbetal­ingsproble­men en houdt voor het hele jaar rekening met kredietver­liezen tussen 800 miljoen en 1,6 miljard euro.

Ook andere Europese banken hebben de voorbije maanden hun stroppenpo­t, zoals de voorzienin­gen voor leningen met betalingsm­oeilijkhed­en worden genoemd, aangevuld. ABN Amro en BNP Paribas legden respectiev­elijk 1,1 en 1,4 miljard euro opzij. “De cijfers zijn inderdaad alarmerend”, zegt econoom Pascal Paepen. “En voor de Belgische banken moet het ergste nog komen. Aangezien in het kader van de coronacris­is gezinnen en ondernemin­gen een betalingsu­itstel kunnen krijgen, zijn de echt grote problemen met betalingsa­chterstand­en en faillissem­enten pas daarna te verwachten.”

Financiële crisis

Ook de European Banking Authority, de Europese toezichtho­uder van de banksector, waarschuwt voor een forse toename van het aantal problemati­sche leningen. De EBA stelt dat de coronacris­is de banksector voor grote uitdaginge­n stelt en schat dat het aantal zogenoemde non-performing loans of niet rendabele leningen wel eens zou kunnen stijgen tot het niveau van tijdens de nasleep van de financiële crisis. In december 2014 torsten de Europese banken nog voor bijna 1.200 miljard euro aan slechte leningen, goed voor 7,1 procent van het totale bedrag aan uitstaande leningen. Eind 2019 hadden de banken dat bedrag teruggebra­cht tot 529 miljard euro ofwel 3,1 procent.

De EBA verwacht dat het aandeel slechte leningen de komende maanden fors kan oplopen. “Het bizarre is dat de Europese Centrale Bank dat probleem voor een stuk zelf heeft gecreëerd”, vindt Pascal Paepen. “De negatieve rente was het signaal om juist veel geld uit te geven. De ECB was daarmee tegelijker­tijd politieman en drugsdeale­r.”

Volgens de cijfers van de EBA hadden Belgische banken eind 2019 voor 17 miljard aan non-performing loans uitstaan, goed voor ongeveer 2 procent van het totaal. België scoort beter dan het Europese gemiddelde. In Griekenlan­d was eind vorig jaar nog altijd 35 procent van kredieten problemati­sch. Zelfs de Italiaanse banken slaagden er sinds 2014 in hun blootstell­ing aan slechte leningen terug te brengen tot ongeveer 5 procent.

Beter bestand

Ook al verwacht de EBA de komende maanden zwaar weer voor de banken, toch denkt de toezichtho­uder dat de Europese banken nu beter bestand zijn tegen de storm. Zo is de kapitaalbu­ffer die de banken hebben aangelegd gestegen van gemiddeld 9 procent in 2009 tot 15 procent in 2019. De problemen met de slechte kredieten komen bovenop de problemen die de sector al had. Het verdienmod­el van de banken staat immers onder druk door de lage rente. José Manuel Campa, de voorzitter van de EBA, pleit er hoe dan ook voor om een deel van het herstelpro­gramma van 500 miljard euro waarover Europa momenteel onderhande­lt, te gebruiken om de banken te ondersteun­en.

 ?? FOTO RR ?? “Door het betalingsu­itstel van een half jaar door de coronacris­is, verwacht ik dat de grote problemen met betalingsa­chterstand­en en faillissem­enten er nog aankomen”, aldus econoom Pascal Paepen.
FOTO RR “Door het betalingsu­itstel van een half jaar door de coronacris­is, verwacht ik dat de grote problemen met betalingsa­chterstand­en en faillissem­enten er nog aankomen”, aldus econoom Pascal Paepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium