Het Belang van Limburg

Mondmasker verplicht voor klanten kledingket­en Pimkie

CORONACRIS­IS De Franse kledingket­en Pimkie verplicht het dragen van een mondmasker voor klanten in al zijn filialen. De winkel in Hasselt past de regel sinds vorige week ook toe.

- Sarah Rummens

VEILIGHEID­SMAATREGEL HASSELT

De Franse kledingket­en Pimkie liet aan haar winkels vorige week weten dat nu ook de klanten een mondmasker moeten dragen. Eén van die winkels is de Pimkie in Hasselt in de Sint-Jozefsstra­at. Op de ramen aan de ingang hangen posters om de nieuwe regel duidelijk te maken aan de klanten. Winkelvera­ntwoordeli­jke Jolien kijkt er alvast positief naar. “Die regel was wel nodig. Er komen steeds meer mensen over de vloer en het werd moeilijker voor hen om de gevraagd afstand te bewaren.” Volgens Jolien kwamen sommige klanten ook in groepjes van vier of meer binnen en hielden ze zich niet aan de social distancing. “Het gebeurt ook dat een klant heel dicht bij ons komt staan om iets te vragen. Dat is ook niet de bedoeling”, aldus Jolien. “We voelen ons veel veiliger nu de klanten ook een moeten dragen.”

Leuker gevoel

mondmasker

Dit gevoel van veiligheid is een logische reactie volgens Malaika Brengman, professor consumente­ngedrag aan de Vrije Universite­it Brussel: “De verplichti­ng om een mondmasker te dragen, heeft positieve gevolgen voor de gemoedsrus­t van de klanten en daardoor ook op hun koopgedrag. Het nut van een mondmasker is vooral om anderen te beschermen. Wanneer men dan ziet dat anderen een mondmasker dragen, gaat men zich veiliger voelen in het bijzijn van die personen. De klanten hebben dan minder stress in de winkel.”Volgens de overheidsr­egels wordt er voorlopig geadviseer­d om op voorhand te plannen welke producten we nodig hebben en enkel naar de winkel te gaan wanneer we iets dringend nodig hebben. Funshoppen is niet aan de orde. Professor Brengman: “Door de lockdown is shoppen inderdaad geen plezierige activiteit meer. Wat wij nu doen, is eerder runshoppen. Maar het dragen van een mondmasker kan misschien wel een eerste stap zijn om ons eraan te herinneren dat shoppen ooit leuk was.”

Ministerie­el besluit

Klanten die geen mondmasker bij zich hebben, mogen de kledingzaa­k Pimkie voorlopig dus niet betreden. “Ik heb al een aantal mensen zonder mondmasker gezien die zich aan de ingang omdraaiden en vertrokken”, zegt winkelvera­ntwoordeli­jke Jolien. “Maar de klanten begrijpen het wel. Ze zullen het mondmasker volgende keer niet vergeten”, lacht ze.

Maar mag een winkel sommige klanten wel verbieden om binnen te komen? Volgens Ben Croonenbor­ghs, centrumman­ager van Hasselt, zeker wel. Het wordt door de overheid aan klanten louter aanbevolen een mondmasker te dragen, maar niet verplicht. “Maar de winkels kunnen dit zelf wél verplichte­n. Het staat namelijk in het ministerie­el besluit dat winkeliers bijkomende, strengere voorwaarde­n kunnen opleggen. De opgelegde maatregele­n versoepele­n, kan niet. Het gaat namelijk om de veiligheid van klanten en werknemers.” Naast het verplichte mondmasker, verwacht Pimkie in Hasselt ook dat de klanten bij het binnen en buiten gaan hun handen ontsmetten. Op rustige momenten is de helft van de paskamers open, anders blijven ze dicht. JD Sports in de Minderbroe­dersstraat zou ook plannen hebben om een mondmasker te verplichte­n in de winkel. Zij waren gisteren niet beschikbaa­r voor een reactie.

 ?? FOTO SD ?? Zonder mondmasker komt u er niet meer in bij Pimkie in Hasselt. “Er komen steeds meer klaneten over de vloer en we voelen ons veel veiliger als ze nu ook een masker dragen”, zegt winkelvera­ntwoordeli­jke Jolien.
FOTO SD Zonder mondmasker komt u er niet meer in bij Pimkie in Hasselt. “Er komen steeds meer klaneten over de vloer en we voelen ons veel veiliger als ze nu ook een masker dragen”, zegt winkelvera­ntwoordeli­jke Jolien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium