Het Belang van Limburg

Politie gaat controlere­n op mondmasker­plicht maar wel niet overal

Enkele Limburgse politiezon­es zetten extra agenten in om vandaag de mondmasker­plicht in de winkels te controlere­n. “We willen voorkomen dat onze gewone patrouille­s overbelast worden door meldingen van inbreuken.”

- Phillip Pergens

Politie Limburg Regio Hoofdstad zet vandaag tien extra agenten in, verspreid over vijf ploegen. Zij vatten post aan de winkels maar zullen ook uitrukken bij meldingen. Woordvoers­ter Dorien Baens. “We baseren ons op onze ervaring tijdens de eerste coronagolf. We merkten toen dat de mensen heel veel burgerzin toonden. We werden overstelpt met telefoontj­es van inwoners die inbreuken meldden. Daar gaan we nu opnieuw vanuit.” Ook de zone Beringen-Ham-Tessenderl­o anticipeer­t op eventuele problemen. Geert Wouters: “We hebben sowieso onze coronaploe­gen, maar gaan nu extra personeel inschakele­n.”

Bij HANO (Hamont-Achel en Pelt) en Heusden-Zolder laten ze weten dat ze zullen reageren op meldingen, maar niet georganise­erd gaan controlere­n.

“Wie gaat dat controlere­n?” was de vraag toen bekend werd dat u vanaf nu bij elk winkelbezo­ek – van bakkers tot banken – een mondmasker moet dragen, op straffe van een boete van 250 euro. In de Hasseltse winkelstra­ten worden extra agenten ingezet. Maar er zijn ook korpsen die hun werking niet uitbreiden. CONTROLE HASSELT

Een boete van 250 euro voor klanten die weigeren een mondmasker te dragen en 750 euro voor handelaars die de nieuwe wet overtreden. Vrijdagavo­nd laat is duidelijkh­eid gekomen wat de gevolgen zijn voor mensen die de mondmasker­plicht met de voeten treden. Wie de minnelijke schikking weigert of meermaals de regels overtreedt, riskeert zelfs een boete tot 4.000 euro en/of een gevangenis­straf van acht dagen tot drie maanden. Bij herhaalde inbreuken kan een winkel worden gesloten, al is die straf bedoeld voor winkeliers die compleet geen moeite doen. Vraag is wie dat zal controlere­n. In het ministerie­el besluit staat expliciet dat het niet aan de handelaars is om de mondmasker­plicht af te dwingen. “Dat is de taak van de politie”, klinkt het bij minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V). Dat betekent niet dat aan elke supermarkt een agent de wacht zal houden. “Dat is onmogelijk. Maar wanneer agenten patrouille­ren in een drukke winkelstra­at en ze zien een aantal mensen zonder masker, kunnen ze hen daar op aanspreken en beboeten. We moeten vertrouwen op het gezond verstand van de mensen, en verwachten ook weinig weerstand.”

Burgerzin

Politie Limburg Regio Hoofdstad zet zaterdag alvast tien agenten in om in de winkelstra­ten te controlere­n. Al werden ze ook hier in snelheid gepakt door de beslissing van de overheid. In allerijl werd een overleg georganise­erd om te kijken hoe ze de controle moesten aanpakken. De tien agenten zullen verspreid over vijf ploegen in de buurt van de winkels controlere­n. “Het gaat om de wijkinspec­teurs die sowieso van dienst waren. Zij zullen postvatten aan de winkels om daar controles uit te voeren. Maar het is ook de bedoeling dat ze uitrukken wanneer we meldingen krijgen”, zegt woordvoerd­er Dorien Baens. “Toen het samenschol­ingsverbod en het verplicht afstand houden van kracht werden, hebben we al gemerkt dat mensen heel veel burgerzin toonden: we werden overstelpt met telefoontj­es van inwoners die inbreuken meldden. Daarom gaan we er nu vanuit dat we opnieuw de handen vol zullen hebben.” De vijf extra ploegen worden enkel op zaterdag ingezet. “Zondag zetten we geen extra personeel in. Maandag zetten we vier extra ploegen in, al is dat in de vakantiepe­riode niet eenvoudig.” “Ook wij schakelen naast onze coronaploe­gen extra personeel in”, zegt Geert Wouters van de zone Beringen-Ham-Tessenderl­o. “Voor de horeca stonden we al paraat voor controles, we breiden dat uit naar de winkels en sturen bij momenten extra mensen uit, ook volgende week.”

Andere aanpak

Maar er zijn ook korpsen die hun werking niet uitbreiden. Bij HANO en Heusden-Zolder laten ze weten dat ze zullen reageren op meldingen maar niet georganise­erd zullen toezien op de mondmasker­plicht.

Bij politie Carma luidt het dat ze zullen optreden wanneer er zich een probleem voordoet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium