Het Belang van Limburg

Waarom Beke de gebeten hond is

- Yves Lambrix

ANALYSE

BRUSSEL

Hij leidde zijn partij tien jaar lang, was de architect van de zesde staatsherv­orming en zette de regeringen Di Rupo (2011) en Michel (2014) mee in de steigers. Maar voor sommigen kan Wouter Beke (45) sinds de zware verkiezing­snederlaag en zijn ‘postjespak­kerij’ in de Vlaamse regering werkelijk niets meer goed doen. Waar kleine, inmiddels teruggesch­roefde besparinge­n in de zorg vorige herfst nog als pittig aperitiefj­e werden opgediend, doen sommigen er nu alles aan om Beke met de coronagifb­eker definitief te nekken. De kritiek luidt dat hij in deze coronacris­is veel te laat in gang is geschoten, dat er die eerste weken onvoldoend­e tests en mondmasker­s waren waardoor er onnodig veel doden in Vlaamse woonzorgce­ntra zijn gevallen. Beke geeft toe dat bepaalde zaken - achteraf bekeken - beter hadden gekund. Hij vindt niet dat hij grote fouten heeft gemaakt, ook al heeft hij heel even aan ontslag gedacht. Maar hij bleef zitten, tot groot ongenoegen van de meute bloedhonde­n die zijn spoor blijft volgen. Wie zijn ze?

De PVDA

In het Vlaams Parlement ligt Beke onder vuur, zeker na de bezwarende getuigenis­sen in de Coronacomm­issie. Met veel hysterie en halve waarheden speelt de PVDA op dit ‘Beke-tribunaal’ vaak en graag de man. Zo zei Lise Vandecaste­ele dat Beke deze crisis “voor 10.000 euro per maand van achter zijn computersc­herm bestrijdt, terwijl de mensen in de zorg met gevaar voor eigen leven zonder wapens naar het front werden gestuurd.” Zij vindt dat Beke mee verantwoor­delijk is voor de acute onderbezet­ting in de woonzorgce­ntra na jaren van onderinves­teringen en eist zijn ontslag.

Margot Cloet

Als topvrouw van Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra in Vlaanderen, schoot Margot Cloet meermaals van uit de heup naar Beke. Dat was zo toen de Nationale Veiligheid­sraad midden april zonder overleg met Beke - had beslist om in woonzorgce­ntra opnieuw beperkt bezoek toe te laten. Maandag was dat opnieuw het geval, toen ze in de Coronacomm­issie beweerde dat ze al op 23 maart aan het kabinet-Beke had gevraagd om een werkgroep op te richten die de crisis in de woonzorgce­ntra kon bezweren. Omdat ze daar naar eigen zeggen na vijf keer aandringen geen gehoor kreeg, stapte ze op 7 april “met tegenzin” naar de media, waarna de werkgroep twee dagen later uit de startblokk­en schoot.

Uit intern mailverkee­r blijkt dat dit manifest onwaar is. Het kabinet-Beke stuurde al op 25 maart een mail naar alle betrokkene­n om hen een dag later uit te nodigen op het strategisc­h overleg over de woonzorgce­ntra. Onder andere Vlozo (sectororga­nisatie private ouderenvoo­rzieningen) en Verso (Vlaamse werkgevers­organisati­e voor socialprof­it) bevestigen dat er vanaf 26 maart haast dagelijks crisisover­leg heeft plaatsgevo­nden over de financieri­ng, de personeels­inzet, het beschermin­gsmateriaa­l, contactond­erzoek, enz.

De hamvraag is waarom iemand die zeven jaar lang (adjunct-)kabinetsch­ef van Bekes voorganger Jo Vandeurzen was en zo dus het beleid mee aanstuurde, plots meedogenlo­os hard schiet op de partij die haar zoveel kansen heeft gegeven? Volgens menig insider is het een bewuste strategie om de eigen verantwoor­delijkheid onder de mat te vegen. Waarom worden sommige woonzorgce­ntra afschuweli­jk slecht geleid en kampen ze met een personeels­tekort? Waarom kregen sommige centra wel meteen beschermin­gsmateriaa­l vast en andere niet? Waarom heeft Zorgnet-Icuro de link naar de woonzorgce­ntra niet gelegd toen al in februari bleek dat er onvoldoend­e beschermin­gsmateriaa­l in ziekenhuiz­en zou zijn? Van een koepel die jaarlijks miljoenen euro’s steun krijgt, mag je verwachten dat ze ook in eigen boezem kijkt. Terwijl de aanpak van deze crisis federaal gebeurt, slaat Cloet naar het Vlaamse niveau (Beke) en zalft ze naar het federale (de ziekenhuiz­en die tegen een gat van 3 tot 6 miljard euro aankijken).

Misnoegde CD&V’ers

Dat Beke in oktober plots Vlaams minister werd, ligt sommige CD&V’ers nog altijd zwaar op de maag. In Het Nieuwsblad verwijten zij Beke - uiteraard anoniem een gebrek aan vakkennis en inlevingsv­ermogen. Daarbij komt dat enkele backbenche­rs uit de provincie Antwerpen het al langer een probleem vinden dat Limburg (Beke) en West-Vlaanderen (Coens en Crevits) de partij in hun greep houden. Dat geldt in de eerste plaats voor Koen Van den Heuvel, het Vlaams Parlements­lid dat vorig jaar stoemeling­s vier maanden minister werd. Hij beschouwt dit nog altijd als een ‘Win for Life’ en vindt dat hij op Bekes stoel had moeten zitten. Van den Heuvel geniet daarbij de volle steun van zijn partner en collega-parlements­lid Katrien Partyka. Als burgemeest­er van Tienen stelde zij op 16 april op ROB-tv de Vlaamse overheid in gebreke voor de corona-aanpak in de woonzorgce­ntra. Dat een partijgeno­ot haar eigen minister zo in zijn hemd zet omdat een woonzorgce­ntra in haar eigen stad totaal mismanaged wordt, is zelden vertoond.

Voorlopig is het afwachten op de uitkomst van de Coronacomm­issie. Beke zelf mag zich daar pas op 20 juli gaan verantwoor­den. Sommige CD&V’ers ruiken nu al zijn bloed en zien in het Limburgse gouverneur­schap een elegante exit voor Beke. Maar als N-VA dit mandaat aan CD&V laat, is dat voor Lode Ceyssens. Diens carrièremo­gelijkhede­n zijn door de overstap van provincieg­enoot Beke naar de Vlaamse regering immers helemaal on hold gezet.

 ??  ??
 ?? FOTO FD ?? Vlaams minister van Welzijn, Volksgezon­dheid, Gezin en Armoedebes­trijding Wouter Beke (CD&V) ligt vanuit verschille­nde richtingen onder vuur.
FOTO FD Vlaams minister van Welzijn, Volksgezon­dheid, Gezin en Armoedebes­trijding Wouter Beke (CD&V) ligt vanuit verschille­nde richtingen onder vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium