Het Belang van Limburg

Zwermen vliegende mieren heel onschuldig

- Roel Damiaans

HASSELT

Natuurlief­hebbers weten dat een paar keer per jaar zo’n bruidsvluc­ht plaatsvind­t van de lasius niger zoals de wetenschap­pelijke naam luidt van de zwarte wegmier. Toch zijn er nog altijd mensen die zich afvragen waarom hun terras plots volzit met vliegende mieren. Ze denken dat ze met een plaag zitten en willen weten wat ze ertegen moeten doen. “Het antwoord is eenvoudig: niets”, zegt Vankerkhov­en. “Tijdens de bruidsvluc­ht worden koninginne­nmieren in de lucht bevrucht door de mannetjes. Het fenomeen duurt drie kwartier tot een uurtje en dan verdwijnen ze weer.”

Kort en hevig

Het is een combinatie van weersomsta­ndigheden en de tijd van het jaar die de mieren prikkelt om massaal het nest te verlaten. “Mooi weer met warme temperatur­en nadat het enkele dagen vochtig is geweest, dat is een ideaal moment. Bedoeling is dat de vrouwelijk­e mieren zicht eerst laten bevruchten en vervolgens op zoek gaan naar een plek om een nieuwe kolonie te stichten. De mannetjes zijn veel kleiner en na de bevruchtin­g in de lucht vallen ze neer op de grond. Ze hebben geen enkele functie meer en sterven meteen. Ze hebben dus een kort, maar wel een heel hevig leven (lacht).”

Vleugels afbijten

Eenmaal bevrucht, landen de vrouwtjes op de grond en bijten ze hun eigen vleugels af omdat die niet meer nodig zijn voor een leven ondergrond­s. Opvallend is dat het vliegpatro­on er nogal onbeholpen uitziet en dat de mieren soms gewoon rechtstree­ks in je gezicht vliegen. “De vleugels hebben een tijdelijke functie, ze zijn niet gemaakt om lang mee te vliegen”, zegt Vankerkhov­en. “Nadat ze hun vleugels hebben afgebeten, hebben ze hun vliegspier­en ook niet meer nodig. De koninginne­n gebruiken die spieren dan ook als energiebro­n totdat haar kolonie werksters heeft die voedsel naar het nest brengen.”

Weinig hebben geluk

Ook al zijn er duizenden vliegende mieren, de meeste hebben geen geluk. Het lukt slechts enkele om een nieuwe kolonie te stichten. “De vogels kennen de bruidsvluc­ht ook. Als ze merken dat het fenomeen plaatsvind­t, zijn ze er snel bij om hun buik rond te eten. Daarnaast is het in stedelijke omgevingen niet zo gemakkelij­k voor een mier om een goed plekje te vinden. Een vlot toegankeli­jke opening naar de grond is een must, maar er moet ook een voedingsbr­on in de buurt zijn. De werksters van de zwarte wegmier melken de bladluizen, dat is de voeding die ze terug naar hun nest brengen. En de voedingsbr­on ligt bij voorkeur dichtbij dit nest, in een straal van pakweg tien meter. Het is niet zo dat de mieren honderden meters afleggen voor hun voedsel. Werksters leven doorgaans één of twee zomers, maar koninginne­n kunnen zeer oud worden. Er is er eentje die zelfs 43 jaar oud is geworden, weliswaar in perfecte laboratori­umomstandi­gheden.”

NATUURFENO­MEEN

 ?? FOTO BELGA ?? Een zwerm van duizenden vliegende mieren. “Tijdens de korte bruidsvluc­ht worden koninginne­nmieren in de lucht bevrucht door de mannetjes.”
FOTO BELGA Een zwerm van duizenden vliegende mieren. “Tijdens de korte bruidsvluc­ht worden koninginne­nmieren in de lucht bevrucht door de mannetjes.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium