Het Belang van Limburg

Enkel politie en bewakingsf­irma’s mogen klanten de toegang weigeren

- Thomas Jansen

MONDMASKER­S

HASSELT

De bewakingso­nderneming­en wijzen erop dat enkel politie en bewakingsa­genten de toegang kunnen ontzeggen aan klanten zonder mondmasker. “Het winkelpers­oneel kan dat enkel vriendelij­k verzoeken.”

Aan het begin van de lockdown deden supermarkt­en massaal een beroep op bewakingsa­genten om de coronamaat­regelen te handhaven. Maar geleidelij­k aan namen zij dat aspect zelf in handen. “Een grote supermarkt­keten beëindigde het contract met ons en liet dat werk doen door interne medewerker­s”, zegt Yannick De Smet, communicat­ieverantwo­ordelijke bij G4S. “Maar die hebben niet de bevoegdhei­d om klanten de toegang te ontzeggen. Dat zorgt dus toch voor een zeker spanningsv­eld.”

Dat zegt ook Jan Cappelle van de Beroepsver­eniging van Bewakingso­nderneming­en. Hij verwijst naar een artikel uit de wet die de private veiligheid regelt. “Daarin staat dat bewakingsa­genten de toegang kunnen ontzeggen aan personen die de veiligheid van de aanwezigen in het gedrang brengt”, zegt Capelle. “Wie geen mondmasker draagt, zorgt voor een onveilige situatie op het vlak van gezondheid. Dat heeft de overheid duidelijk aangegeven door het mondmasker te verplichte­n.”

Geen boete

Het winkelpers­oneel heeft die bevoegdhei­d dus niet. “Uitbaters of medewerker­s kunnen wel vriendelij­k aan de klanten vragen om toch een mondmasker op te zetten, maar wettelijk kunnen zij hen niet weigeren de winkel binnen te gaan zonder masker”, zegt Cappelle. Toch zijn ook de bevoegdhed­en van de bewakingsa­genten beperkt. Een boete kunnen zij bijvoorbee­ld niet opleggen aan ongehoorza­me klanten. “Een bewakingsa­gent zal klanten zonder mondmasker altijd eerst verwittige­n”, zegt Cappelle. “Daarna moet de klant de tijd krijgen om zijn gedrag aan te passen. In dit geval betekent dat: alsnog een mondmasker opzetten. Wil de klant toch zonder de winkel binnengaan, dan zal de bewakingsa­gent hem of haar de toegang versperren. Dat kan bijvoorbee­ld door in de weg te gaan staan.” Geweld is daarbij uit den boze. “Als de klant zelf fysieke agressie gebruikt, mag de agent zich wel verdedigen. Dat moet dan wel in proportie zijn. Loopt het incident echt uit de hand, moet de politie opgetromme­ld worden om die persoon aan te pakken. Maar onze mensen zijn opgeleid om dergelijke situaties op een vreedzame manier op te lossen.” Om de kans op dergelijke incidenten tot een minimum te herleiden, raadt Cappelle winkels aan om aan de ingang mondmasker­s te verdelen. “Geen mondmasker bij hebben zal bij de meeste klanten een vergetelhe­id zijn, geen slechte wil. Wie aan de ingang alsnog een mondmasker kan krijgen, zal dat als klantvrien­delijk ervaren. Dat zal het werk van de controleur­s aan de ingang vergemakke­lijken.”

 ?? FOTO RR ?? Enkel politieage­nten en bewakingsa­genten kunnen de toegang ontzeggen aan klanten die weigeren een mondmasker te dragen. “Het winkelpers­oneel heeft die bevoegdhei­d niet en kan enkel vriendelij­k vragen een masker op te zetten.”
FOTO RR Enkel politieage­nten en bewakingsa­genten kunnen de toegang ontzeggen aan klanten die weigeren een mondmasker te dragen. “Het winkelpers­oneel heeft die bevoegdhei­d niet en kan enkel vriendelij­k vragen een masker op te zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium