Het Belang van Limburg

Winkeliers: “We rekenen op sociale controle en gezond verstand klant”

“Onze medewerker­s zullen mensen uiteraard aanspreken als ze geen masker dragen, maar we kunnen niemand met geweld of druk de toegang ontzeggen”

- Ruben Steegen

HASSELT

“Het nieuws kwam donderdaga­vond compleet onverwacht, maar dat is stilaan de gewoonte geworden tijdens deze crisis”, zegt Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum, die zich vrijdag het hoofd brak over de mondmasker­plicht in zijn zaak. “We moeten plots heel snel schakelen, maar zullen vanaf zaterdag in ieder geval weer iemand aan de ingang zetten. Zeker onze Nederlands­e klanten gaan verrast opkijken als ze horen dat een mondmasker nu verplicht is.” Met 20.000 m2 winkeloppe­rvlakte wordt controlere­n voor Hiemeleers een moeilijke zaak. “Dan zou ik een legertje bewakingsa­genten moeten inzetten. Maar ik reken op sociale controle en het gezond verstand van de mensen.”

Verantwoor­delijkheid klant

Hoewel de meerderhei­d van winkeliers tevreden is dat er nu één duidelijke regel is, staan ze niet te springen om de mondmasker­plicht af te dwingen. “Juridisch hebben wij dat recht niet eens”, klinkt het bij handelsfed­eratie Comeos, die benadrukt dat het dragen van een mondmasker de verantwoor­delijkheid is van de klant, niet van de zaakvoerde­r. Ook Delhaize volgt die lijn. “Onze medewerker­s zullen mensen uiteraard aanspreken als ze geen masker dragen, maar we kunnen niemand met geweld of druk de toegang ontzeggen. Daarvoor rekenen we op de politie.” Colruyt zal de hele eerste week gratis mondmasker­s voorzien. Aldi doet dat enkel zaterdag.

Sensibilis­eren, niet straffen

Toch verwachten de meeste winkeliers weinig problemen. “We willen niet de boze politieage­nt spelen”, zegt Marc Tuinstra van de supermarkt Alma (Carrefour Market) in Bilzen. “Als lokale supermarkt hebben we een uitstekend­e band met onze klanten en gaan we in de eerste plaats sensibilis­eren. De eerste dagen zullen mensen misschien verrast reageren, maar ik ben ervan overtuigd dat dit snel een gewoonte wordt. In andere Europese landen is dat ook gelukt.” Tuinstra is niet van plan extra veiligheid­spersoneel in te schakelen. “In het begin van de crisis stond hier een bewakingsa­gent aan de deur, maar de klanten schrokken soms van de wat brute manier waarop ze werden aangesprok­en. Nu doen we dat zelf.” Ook bij JBC zullen de medewerker­s elke klant die geen mondmasker draagt, aanspreken. “Wie er geen bij heeft, kan eentje kopen”, zegt woordvoers­ter Katrien Vangrunder­beeck. Weigert u een masker te dragen, dan riskeert u een boete tot 250 euro. “Maar onze medewerker­s hebben uiteraard geen politionel­e bevoegdhed­en. Wel gaan we de mensen op klantvrien­delijke manier op de nieuwe regels wijzen.”

Hetzelfde verhaal bij de Limburgse bakkersket­en Vangrootlo­on,

Woordvoerd­er Delhaize

waar ze rekenen op, jawel, het gezond verstand van de mensen. “Maar iemand zonder masker uit de zaak zetten, kunnen en mogen onze verkopers niet.”

Gratis mondmasker

In Maasmechel­en Village krijgen klanten die hun mondmasker zijn vergeten er dit weekend eentje cadeau. “In openlucht hoeft het mondmasker niet op”, zegt woordvoerd­er David Winkels, die weinig problemen verwacht. “Het draagvlak is er. Ik denk écht niet dat klanten nu plots de grens over zullen trekken. Wel hoop ik dat onze overheid een keertje nadenkt of de maximumcap­aciteit in de winkels niet voorzichti­g kan worden opgeschroe­fd.”

In de overdekte shoppingce­ntra moet u constant een mondmasker dragen. Shopping 1 in Genk zet dit weekend extra veiligheid­spersoneel in en heeft ook de politie gevraagd om regelmatig te patrouille­ren. “Maar we gaan in de eerste plaats sensibilis­eren. Van de winkeliers hoor ik dat ze best tevreden zijn met de nieuwe regels. Zo is er geen discussie meer mogelijk.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Dit koppel gaf vrijdag al het goede voorbeeld bij het winkelen in de Delhaize in Hasselt. De meeste supermarkt­en verwachten weinig problemen nu het mondmasker vanaf dit weekend verplicht wordt.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Dit koppel gaf vrijdag al het goede voorbeeld bij het winkelen in de Delhaize in Hasselt. De meeste supermarkt­en verwachten weinig problemen nu het mondmasker vanaf dit weekend verplicht wordt.
 ?? FOTO JG ?? Bart Hiemeleers van Genker Plantencen­trum: “Op 20.000 m² is controlere­n een moeilijke zaak. Maar ik reken op het gezond verstand.”
FOTO JG Bart Hiemeleers van Genker Plantencen­trum: “Op 20.000 m² is controlere­n een moeilijke zaak. Maar ik reken op het gezond verstand.”
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? In de overdekte shoppingce­ntra - zoals hier in Shopping 1 in Genk moet u constant een mondmasker dragen.
FOTO JEFFREY GAENS In de overdekte shoppingce­ntra - zoals hier in Shopping 1 in Genk moet u constant een mondmasker dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium