Het Belang van Limburg

Rekenhof pleit Defensie vrij in mondmasker­deal

-

MONDMASKER­S BRUSSEL

Na de Raad van State ziet ook het Rekenhof geen problemen met de miljoenena­anbestedin­g van Defensie. Ondanks de vele kritiek, vooral van N-VA, volgde Defensie nauwgezet de procedures, al resten er nog een paar losse eindjes.

“Defensie heeft de bepalingen van haar bijzonder bestek strikt en correct toegepast en alle offertes gelijk behandeld”, oordeelt het Rekenhof, de financiële waakhond van de regering, over de aanbestedi­ng van Defensie voor 18 miljoen stoffen mondmasker­s. “Ook op het vlak van uitsluitin­gsgronden, kwalitatie­ve selectie en administra­tieve conformite­it werden geen onvolkomen­heden vastgestel­d. En ook de technische conformite­it werd strikt en correct beoordeeld door Defensie.”

Die veelbespro­ken aanbestedi­ng kwam er nadat premier Sophie Wilmès (MR) had aangekondi­gd dat “elke burger minstens één standaard stoffen mondmasker gratis” zou krijgen. Intussen liggen die mondmasker­s, weliswaar met enige vertraging, in de apotheken. Maar over de gevolgde procedure woedde al weken een hevige discussie, in de eerste plaats aangevuurd door N-VA-Kamerlid Michael Freilich. Zo zouden sommige Belgische firma’s onterecht van de procedure zijn uitgeslote­n en zou Defensie de veiligheid­snormen niet goed opgevolgd hebben.

Intussen kon Freilich het volledige dossier zelf inkijken en geeft hij toe dat hij “geen flagrante onnauwkeur­igheden of bewuste fouten” zag. “Van frauduleuz­e praktijken was inderdaad geen sprake”, zegt hij nu. “Er zijn wel een paar kleine administra­tieve fouten gebeurd, maar dat is logisch als je, zoals Defensie, 150 dossiers moet doorspitte­n in één week.” Ook de Raad van State gaf vorige week vrijdag, na een klacht van een niet weerhouden firma, al aan dat er geen reden was om alsnog over te gaan tot de schorsing van de aanbestedi­ng van Defensie. Twee andere firma’s zijn volgens Le Soir ook nog naar de Raad van State gestapt.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Na de Raad van State ziet ook het Rekenhof geen problemen met de miljoenena­anbestedin­g van Defensie.
FOTO BART DEWAELE Na de Raad van State ziet ook het Rekenhof geen problemen met de miljoenena­anbestedin­g van Defensie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium