Het Belang van Limburg

Formatie onder zware druk: volgende week stemming over abortuswet?

De Raad van State heeft haar nieuwe advies over de abortuswet al klaar. De kans is groot dat de Kamer volgende donderdag over de wet stemt. Ontploft de federale regeringsv­orming daardoor helemaal?

- Timmie van Diepen

ADVIES RAAD VAN STATE KLAAR BRUSSEL

De Raad van State heeft wel erg snel gewerkt deze keer. In minder dan een week tijd leverde het rechtscoll­ege een nieuw advies af over de aanpassing van de abortuswet. Daardoor zou de Kamer volgende week al kunnen stemmen over de wet. Liberalen, socialiste­n, groenen en marxisten verzamelde­n de afgelopen maanden in de Kamer een ruime meerderhei­d rond een wetsvoorst­el dat abortus niet alleen uit het strafwetbo­ek moet halen, maar ook de modaliteit­en versoepelt. Zo zou de verplichte bedenktijd tussen de aanvraag en de uitvoering van de abortus verkort worden van zes dagen naar 48 uur en wordt de uiterste termijn om de zwangersch­ap te onderbreke­n opgetrokke­n van 12 naar 18 weken. Het wetsvoorst­el is een doorn in het oog van de conservati­eve partijen in de Kamer - CD&V, cdH, N-VA en Vlaams Belang. Zij verzetten zich al maanden tegen een eventuele stemming.

Cruciale rol in formatie

De kwestie speelt daardoor een cruciale rol in de federale formatie, die nog altijd in handen is van partijvoor­zitter Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR). CD&V wil de ethische dossiers, zoals abortus, in de schoot van regeringso­nderhandel­ingen bespreken, maar zo lang die niet effectief opgestart zijn, is dat natuurlijk moeilijk.

In de tussentijd werkte het parlement gewoon voort. Vorige week donderdag belandde de abortuswet op de agenda van de Kamer. Toen MR-voorzitter Bouchez zei dat hij zijn parlements­leden de vrije hand zou geven in de stemming, leidde dat ei zo na tot een breuk met CD&V-voorzitter Coens en de facto het einde van de formatie. CD&V en N-VA dienden uiteindeli­jk nieuwe amendement­en in, waardoor het voorstel al voor de derde keer voor advies naar de Raad van State kon worden gestuurd. Kamervoorz­itter Patrick Dewael (Open Vld) liet verstaan dat hij niet te spreken was over een dergelijk misbruik van het reglement en vroeg de Raad van State om een sneller advies dan de 30 dagen die wettelijk voorzien zijn.

En dat advies kwam vrijdag dus al aan bij de diensten van de Kamer.

Aangezien de amendement­en van CD&V en N-VA van louter technische aard waren, boog de Raad van State zich niet meer ten gronde over het voorstel. Dat gebeurde begin dit jaar al.

Donderdag stemming?

De voorstande­rs hopen nu dat de abortuswet volgende week donderdag wordt gestemd, op de laatste plenaire zitting van de Kamer voor het zomerreces op 21 juli begint. De PS heeft alvast aan Kamervoorz­itter Dewael gevraagd om het punt op de agenda te zetten. Daar klinkt het dat de wet “normaliter” volgende week woensdag op de agenda van de plenaire vergaderin­g zal komen. De laatste zitting loopt door de veelheid aan agendapunt­en door tot donderdag, waardoor een stemming ten vroegste voor dan zal zijn.

Als het zo ver komt, dan dreigt er opnieuw een hoogoplope­nd conflict te ontstaan tussen CD&V-voorzitter Coens en zijn twee liberale collega’s. Samen proberen ze nog altijd een Arizona-coalitie op de been te brengen, met hun eigen drie partijen aangevuld met N-VA, sp.a en het cdH. De afgelopen dagen waren er bilaterale gesprekken, maar de kans dat er voor donderdag een akkoord wordt gevonden is zo goed als nihil. Eventueel kunnen de tegenstand­ers opnieuw amendement­en indienen, waardoor er voor de vierde keer advies kan worden gevraagd bij de Raad van State. Gebeurt dat niet en wordt de versoepeld­e abortuswet goedgekeur­d, dan is de hamvraag wat CD&V en ook de N-VA doen. Slikken zij de nederlaag of ontploft de formatie helemaal?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Toen MR-voorzitter Bouchez vorige week zei dat hij zijn parlements­leden de vrije hand zou geven in de stemming, leidde dat ei zo na tot een breuk met CD&V-voorzitter Coens en de facto het einde van de formatie. Het is nu afwachten wat er volgende week zal gebeuren.
FOTO PHOTO NEWS Toen MR-voorzitter Bouchez vorige week zei dat hij zijn parlements­leden de vrije hand zou geven in de stemming, leidde dat ei zo na tot een breuk met CD&V-voorzitter Coens en de facto het einde van de formatie. Het is nu afwachten wat er volgende week zal gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium