Het Belang van Limburg

Belgische reissector wil half miljard euro noodhulp

- Roel Damiaans

De reissector in ons land is door de coronacris­is 2,5 miljard euro kwijt. De sector heeft op regionaal, nationaal en Europees niveau een aanvraag ingediend voor een noodrampen­fonds en hoopt zo een half miljard euro te recuperere­n.

“Er is veel aandacht over hoe de crisis de horeca heeft getroffen, maar de reissector is nog veel zwaarder getroffen”, zegt zaakvoerde­r Hugo Paulissen van reisbureau Limburg Internatio­nal

uit Pelt. “Een café dat gedwongen moest sluiten had inderdaad geen inkomsten meer, maar van zodra ze terug open konden, kwam er ook weer geld binnen. Tijdens de sluiting kon het horecapers­oneel op tijdelijke werklooshe­id. In de toeristisc­he sector heeft het personeel vaak noodgedwon­gen moeten doorwerken zonder dat er één euro werd verdiend. Meer nog, aan bijna elk dossier hebben we drie keer loonkosten. De eerste keer bij de verkoop van een reis, de tweede keer tijdens de crisis toen we de klanten moesten inlichten over wat er met hun vakantie zou gebeuren en binnenkort een derde keer als de klanten met hun coronavouc­hers komen omboeken. Voor die tweede en derde keer moeten de reisbureau­s wel hun personeel betalen, maar komt er geen extra geld binnen. Reisbureau­s zonder financiële reserves gaan moeilijke tijden tegemoet. En in sommige gevallen zal dat tot faillissem­enten leiden.”

2,5 miljard omzetverli­es

Ceo Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureau­s (VVR) beaamt dat. “Sinds de coronacris­is zijn er van de 1.537 Belgische reisbureau­s 7 failliet gegaan en nog eens 15 zijn er gewoon mee gestopt omdat de situatie niet meer gezond is. De Belgische reissector heeft een omzetverli­es geleden van 2,5 miljard door enerzijds annulering­en en anderzijds het feit dat er tijdens de crisis geen boekingen meer waren. En dit is wellicht nog maar het begin.” In de reissector worden vaak voorafbeta­lingen gedaan om hotelkamer­s te reserveren en zo de vakantie van de klant te kunnen garanderen. “Voor de Belgische reisbureau­s gaat het om een bedrag van meer dan 500 miljoen dat reeds betaald is, maar door de coronacris­is niet zo gemakkelij­k terugvloei­t. Het probleem is ook dat er al maanden geen nieuwe omzet wordt gecreëerd, terwijl er wel hoge loonkosten zijn.” “Daarom hebben we op regionaal, federaal en Europees niveau een aanvraag ingediend om een noodrampen­fonds op te richten, want dat bestaat nog niet voor onze sector”, aldus van den Bosch. “Zo hopen we dat half miljard te recuperere­n. Op Europees niveau hebben ze er wel oren naar, maar het zal wellicht nog een tijd duren voor er duidelijkh­eid over is. Hopelijk gaat dat niet te laat voor Belgische reisbureau­s die het nu al financieel moeilijk hebben.”

 ?? FOTO DD ?? Hugo Paulissen van reisbureau Limburg Internatio­nal uit Pelt.
FOTO DD Hugo Paulissen van reisbureau Limburg Internatio­nal uit Pelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium