Het Belang van Limburg

België onderzoekt pijnstille­rs na vondst kankerverw­ekkende stof in paracetamo­l

-

De grondstoff­en voor paracetamo­l van de grootste (Chinese) producent ter wereld zijn vervuild met de kankerverw­ekkende stof PCA. Het FAGG denkt dat het in België potentieel over negen geneesmidd­elen gaat.

Paracetamo­l is de meest geslikte pijnstille­r en koortsremm­er ter wereld. In België alleen al worden per dag zo’n half miljoen dosissen aangelever­d. Dat aantal vervijfvou­digde zelfs bij de start van de coronacris­is. Maar uit onderzoek van de Nederlands­e krant NRC Handelsbaa­r” blad blijkt dat de pillen het Chinese bedrijf Anqiu Lu’an, de grootste producent ter wereld, vervuild zijn met PCA of parachloor­aniline. Een kankerverw­ekkende en genotoxisc­he chemische stof, die ook schade kan berokkenen aan het menselijk DNA. In Nederland ging het over de producent voor winkelkete­ns als de Jumbo, Albert Heijn of de Etos.

Europese discussie

“Bij een lage dosering PCA is er vanzelfspr­ekend geen risico”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. “Maar ik onderzocht de monsters uit Nederland en de dosering lijkt achttien keer te hoog.” Maar over die veiligheid­smarge woedt een discussie op Europees niveau. Het Europese geneesmidd­elenbureau EMA hanteert richtlijne­n die zes vervuilde tabletten per dag “toelaat

vinden. Terwijl de voedselvei­ligheidwaa­khond EFSA stelt dat er bij één vervuilde pil per dag al een verhoogde risico op kanker is.

Voor Tytgat bestaat er echter geen discussie. Hij acht het onverantwo­ord dat een stof die genotoxisc­h en kankerverw­ekkend überhaupt in medicatie zit. “Bij zo’n stof moet je niet met drempelwaa­rden werken, je moet het gewoonweg verbieden. Maar natuurlijk primeren hier weer de centen. Het is de goedkoopst­e stof en voor het Chinese bedrijf was de keuze blijkbaar snel gemaakt.”

Onderzoek loopt

Het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen kan momenteel nog niks bevestigen over de Belgische pijnstille­rs. “Onze experten onderzoeke­n nu de medicijnen”, vertelt woordvoerd­er Olivier Christiaen­s. “Eerste bevindinge­n tonen aan dat het potentieel om negen geneesmidd­elen gaat. Maar dat moet nog bevestigd worden.” Het FAGG benadrukt dat ze bij sluitend bewijs actie zullen ondernemen.

Tytgat meent alvast dat je ervan uit moet gaan dat ze ook bij ons circuleren. “De kans is zeer reëel. Trouwens, veel mensen kopen tegenwoord­ig paracetamo­l online of in een Nederlands­e supermarkt. Er is dus sowieso altijd een risico voor de volksgezon­dheid en dat moet je wegnemen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De grondstoff­en voor paracetamo­l van de grootste producent ter wereld zijn vervuild met de kankerverw­ekkende stof PCA.
FOTO BELGA De grondstoff­en voor paracetamo­l van de grootste producent ter wereld zijn vervuild met de kankerverw­ekkende stof PCA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium