Het Belang van Limburg

Facelift voor de Vlaamse leeuw

-

Declercq: “De Vlaamse leeuw, het Vlaamse gevoel en zelfs de Vlaming zijn gekaapt door rechtse politieke partijen. Zij hebben een monopolie genomen op ‘Vlaamsheid’. Maar hun beeld van de Vlaming is maar een deel van deel van de gevarieerd­e groep mensen die vandaag in Vlaanderen wonen.”

Palmers: “Tijdens een meeting viel mijn werkschrif­tje toevallig open op de ontwerpen van onze leeuwenvla­ggen. Ik voelde me zo betrapt: wat gaan ze wel niet denken? Dat gevoel kennen volgens mij heel veel mensen. Met dit project willen wij van de Vlaamse leeuw weer een vlag voor alle Vlamingen maken. Ook voor mensen met andere roots, vrouwen, personen met een beperking…”

Is dit een aanval tegen de politieke rechterzij­de?

Declercq: “We hebben geen ambitie om in de politiek te gaan, maar het spreekt vanzelf dat dit project eerder links georiëntee­rd is. Toch is het zeker niet de bedoeling om de vlag af te nemen van de rechtse Vlamingen.

We mogen niet in dezelfde val trappen. De vlag is van iedereen, ook al zijn we het niet altijd eens.”

Jullie hebben maar liefst negen alternatie­ven ontworpen voor de Vlaamse leeuw, van een gehandicap­te leeuw met een prothese tot een muzikale leeuw met een microfoon.

Declercq: “We hebben kleine aanpassing­en gedaan, waardoor mensen hopelijk met andere ogen gaan kijken naar de vlag. Acht vlaggen staan voor diverse groepen in de samenlevin­g. De negende, met een hartje in plaats van de gevlamde tong, vat alles een beetje samen.”

Palmers: “De agressie van de vlammen hebben we vervangen door de warmte van het hartje. We hebben er bewust voor gekozen om geen heel nieuwe vlag te ontwerpen want dan ga je lijnrecht in tegen de rechterzij­de, terwijl wij net willen verenigen. Alle ontwerpen zijn vanaf zaterdag gratis beschikbaa­r op vlaamsevla­g.be.”

Jullie hebben meteen ook staatsiepo­rtretten gemaakt van Vlamingen die zich achter hun nieuwe vlag scharen.

Palmers: “Zonder die portretten zou het niet meer dan een idee zijn. Nu is het tot leven gekomen. Sommige mensen die hebben meegewerkt zijn echt wel trotse Vlamingen. Mensen die de gewoonte hadden om op de Vlaamse feestdag de vlag uit te hangen, maar sinds enkele jaren het gevoel hebben dat dat niet meer oké is. Ik ben blij dat we hen er ook bij hebben kunnen betrekken. Het zou leuk zijn als er door dit project weer wordt nagedacht en gediscussi­eerd over de Vlaamse vlag en identiteit.”

En het ultieme doel is dat jullie Vlaamse leeuw met het hartje de officiële vlag van Vlaanderen wordt?

Declercq: “Absoluut. Als die over tien jaar aan de vlaggensto­kken hangt, zullen we heel gelukkig zijn. Hoe realistisc­h dat is? Als een grote partij onze vlag adopteert zou het zomaar kunnen.”

Palmers: “Het zou ook al heel mooi zijn als volgend jaar op 11 juli iedereen die leeuwenvla­g uithangt waar hij of zij zich mee kan identifice­ren. Dat zou betekenen dat Vlaanderen teruggecla­imd is en de vlag geen fout symbool meer is.”

Als je aan symbolen raakt, begeef je je op glad terrein. Vrezen jullie de reacties niet?

Palmers: “We weten heel goed dat het een delicaat project is. Ik hou mijn hart dit keer harder vast dan voor de lancering van Taboob. Want toen ging het maar om een naakte borst, nu raak je aan de identiteit van veel mensen. Maar alles is beter dan geen reactie, want dan zou het project mislukt zijn.”

Declercq: “En daarbij, een beetje schofferen kan geen kwaad. Ik vind het niet erg om tegen een paar schenen te schoppen.” (lacht)

 ?? FOTO ?? Noortje Palmers, Jasper Declercq en Johan Theeuwes geven de Vlaamse leeuw een facelift.
FOTO Noortje Palmers, Jasper Declercq en Johan Theeuwes geven de Vlaamse leeuw een facelift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium