Het Belang van Limburg

Leopold Lippens vindt dat feestvierd­ers grens overschrij­den

-

ONRUST KNOKKE

“Ik hoop dat het regent dit weekend en dat onze Nederlands­e vrienden spontaan huiswaarts keren.” Burgemeest­er Leopold Lippens wil dat het rustig blijft en rekent naast slecht weer ook op extra cavalerie.

De politie van Knokke-Heist verspreidd­e vrijdag een schokkend filmpje waarop één van hun agenten een trap op het hoofd krijgt. De dader, allicht een beschonken Nederlande­r, wordt actief opgespoord. De inspecteur in kwestie bleef gelukkig ongedeerd. “We gaan die jongeman identifice­ren, opsporen en juridisch vervolgen”, zegt burgemeest­er Lippens. De beelden dateren van dinsdagnac­ht 1 uur, toen de cafés sloten en de naar schatting tweehonder­d jongeren, veelal gegoede Nederlande­rs die het einde van hun examens kwamen vieren, niet meteen huiswaarts wilden. Lippens spreekt van ontoelaatb­are feiten, maar benadrukt dat het de voorbije nachten relatief rustig was rond het Albert Verweeplei­n. Het waterkanon stond uitgestald, maar werd niet gebruikt.

De burgemeest­er bekijkt of hij wettelijk iets kan doen aan die stroom aan “Nederlands­e jongerenbe­ndes” die Knokke-Heist plots overspoele­n. “Ik begrijp dat ze willen feesten en drinken, maar ze hebben een grens overschred­en”, zegt hij. “Hun ouders zijn hier niet, dus ze denken dat alles hier gepermitte­erd is. Iedereen is hier meer dan welkom, maar het moet beschaafd blijven.”

Extra troepen

Lippens steekt niet weg dat hij hoopt dat het dit weekend stevig regent in Knokke. “Dan kunnen onze Nederlands­e vrienden spontaan huiswaarts keren.” De voorbije weken werden tien jongeren bestuurlij­k aangehoude­n. Nadat ze hun roes uitsliepen, mochten ze opnieuw naar hun appartemen­t. Om de rust te garanderen krijgt de politie dit weekend extra versterkin­g van Belgische én Nederlands­e cavalerie. “Ik maak mij weinig zorgen”, besluit Lippens.

 ?? FOTO BELGA ?? Een agent moet een klap incasseren van een dronken agressieve­ling.
FOTO BELGA Een agent moet een klap incasseren van een dronken agressieve­ling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium