Het Belang van Limburg

Bij niemand was die honger de afgelopen maanden zo groot dan bij ouderen en mensen met een beperking.

- Tom Huygen

Bij Aditi vzw kunnen personen met een fysieke/mentale beperking of psychische kwetsbaarh­eid terecht met hun vragen over seksualite­it. En het blijft niet bij vragen, want Aditi telt ongeveer 80 seksuele dienstverl­eners die ter plaatse gaan om intiem te zijn met hen. “Daarbij wordt snel aan seks gedacht, maar wij zijn een zorgorgani­satie”, zegt psycholoog Steven De Weirdt van Aditi. “Meestal gaat het dan ook over knuffelen of massages, kortom intieme aanrakinge­n. Zowel senioren als mensen met een beperking hebben dat hard nodig.”

De voorbije maanden vielen hen dan ook erg zwaar. Geen enkele cliënt kon door de zorgverlen­ers nog bediend worden. Veel van onze cliënten zitten in woonzorgce­ntra of andere instelling­en. Zij raakten tijdens de lockdown helemaal geïsoleerd en werden bijna niet meer aangeraakt, laat staan op een intieme manier”, vertelt De Weirdt.

15 juli

Vier maanden later is het bijna gedaan met wachten. Op 15 juli start

Aditi zijn seksuele dienstverl­ening opnieuw op. Maar zowel dienstverl­eners als cliënten kunnen niet zomaar meteen hervatten. “15 procent van onze dienstverl­eners wil niet meteen starten. Zij vinden dat er te veel risico’s aan verbonden zijn. Dat begrijpen we uiteraard.” Ook sommige cliënten blijven nog op hun honger zitten. “In woonzorgce­ntra bijvoorbee­ld zijn dienstverl­eners nog niet welkom. Dat is logisch, maar het wordt wel tijd.”

Bij mensen thuis kunnen er wel terug diensten verleend worden, volgens strikte maatregele­n. Ook hier kan er niet langs mondmasker­s gekeken worden. “Dat zal anders zijn”, aldus De Weirdt. “Maar de nood is zo hoog. Met of zonder mondmasker, onze cliënten zullen er volgens mij niet minder van genieten.”

“Cliënten staan

op springen”

Voor Monique (50) staat op 15 juli meteen haar eerste klant gepland. “Hij smeekte mij om direct langs te komen. Veel cliënten staan dan ook op springen.” Monique zelf ook? “Ik heb er heel veel zin in. Niet per se in seks voor alle duidelijkh­eid. Maar die mensen terug aanraken en hun ogen zien blinken, daar doe ik het voor.” Monique begon 2,5 jaar geleden als dienstverl­ener bij Aditi. Uit frustratie volgens haar. “Het was een late roeping voor mij. De seksuele beleving van bejaarden en mensen met een beperking kreeg meer aandacht, maar als er over de praktijk gepraat was het opeens weer taboe. Ik was dat beu.” Daarom koos Monique voor een niet vanzelfspr­ekend ‘bijberoep’. Ze werkt ook nog voltijds, toch ziet Monique regelmatig 6 mannen. “Helaas kan ik maar bij 2 daarvan hervatten. De rest bevindt zich in een zorgcentra en daar mogen we om begrijpeli­jke redenen nog niet binnen. Maar we vangen wel signalen op van het personeel. Ook daar wordt het hoog tijd voor intimiteit.”

“Met mondmasker

zal toch vreemd zijn”

De maatregele­n die ze moet volgen begrijpt Monique volledig.

“Ik heb geen schrik om weer te beginnen, maar ik werk natuurlijk wel met risicopati­ënten. Het strikt naleven van de regels is absoluut noodzakeli­jk.”

En wat met de mondmasker­verplichti­ng? “De streek rond de mond en nek is redelijk erotisch, dat zal wegvallen. Ik besef dat het anders gaat zijn en sowieso hinder met zich mee zal brengen. Maar het kan niet anders, dus ik ga er ook niet te veel over klagen.” Het belangrijk­ste zijn toch de ogen volgens Monique. “Het oogcontact is cruciaal voor een intieme ervaring. Dat zal niet wegvallen, waardoor zowel de cliënt als ik toch een intense belevenis zullen meemaken.”

 ?? FOTO BELGA ROBIN UTRECHT ?? “Zowel senioren als mensen met een beperking raakten tijdens de lockdown helemaal geïsoleerd en werden bijna niet meer aangeraakt, laat staan op een intieme manier”, vertelt psycholoog Steven De Weirdt,.
FOTO BELGA ROBIN UTRECHT “Zowel senioren als mensen met een beperking raakten tijdens de lockdown helemaal geïsoleerd en werden bijna niet meer aangeraakt, laat staan op een intieme manier”, vertelt psycholoog Steven De Weirdt,.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium