Het Belang van Limburg

Wedergeboo­rte als moskee wenkt voor Hagia Sophia

- Giselle Nath

WERELDERFG­OED ISTANBOEL

De Hagia Sophia – ‘Ayasofya’ in het Turks – kan niet zomaar een museum blijven. Dat heeft het hoogste administra­tieve hof in Turkije vrijdag beslist na weken vol spanning. Het lot van het minstens 1.500 jaar oude Byzantijns­e gebouw is nu onzeker. Nochtans vinden kunsthisto­rici dat de neutrale museumstat­us de beste manier is om alle religieuze lagen van het gebouw tot hun recht te laten komen. Volgens de Turkse krant Cumhuriyet verzamelde de nationalis­tische en islamistis­che achterban van president Recep Tayyip Erdogan zich kort na het verdict voor een gebed. Voor hen is het besluit zalf op een decennia oude wonde. Duizenden jaren was de kathedraal de grootste in de christelij­ke wereld. Ottomaanse heersers veroverden het (Griekstali­ge) Oost

Romeinse Rijk. Ze maakten van de Hagia Sophia een moskee, als levende illustrati­e van de islamitisc­he superiorit­eit. De seculiere stichter van Turkije, Kemal Mustafa ‘Ataturk’, richtte het gebouw in 1934 als museum in. Dat besluit is nu onwettig genoemd. “Hij had dat recht niet, omdat de Ayasofya werd beheerd door een islamitisc­he stichting”, luidt het argument. Erdogan gaf vrijdagavo­nd alvast een speech. “We stellen de Hagia Sophia open voor gebed.” Nog belangrijk­er is dat het financiële beheer van de Hagia Sophia, een echte melkkoe, bij het Directoraa­t voor Religieuze Zaken komt te liggen. Dat geeft die ultraconse­rvatieve instelling nog meer middelen en macht. De regering heeft voor 15 juli alvast een islamitisc­he gebedsdien­st in het gebouw aangevraag­d. Een erg symbolisch­e datum, want exact vier jaar na de mislukte couppoging tegen Erdogan.

Internatio­naal protest

De afgelopen dagen regende het internatio­nale waarschuwi­ngen aan het adres van Turkije: de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo,

Griekenlan­d en Frankrijk lieten hun ongenoegen blijken over het plan de Hagia Sophia tot moskee om te toveren.

Die afkeurende reacties gaven Erdogan en zijn regering de kans om te schitteren in de rol die hen het best ligt: die van verdediger­s van de Turkse glorie. “Of de Hagia Sophia een moskee wordt, valt binnen onze nationale soevereini­teit”, zei minister van Buitenland­se Zaken Mevlut Çavusoglu. “De Grieken bemoeien zich met Istanboel en de Hagia alsof het hen toebehoort.”

Zowel de Turkse oppositie als buitenland­se analisten menen dat Erdogan met dit symbooldos­sier de aandacht afleidt van de grote economisch­e problemen. Toch is erfgoed al langer een arena voor cultuuroor­log. Erdogans Turkije heeft al duizenden nieuwe moskeeën gebouwd op symbolisch­e plaatsen, en volgens nieuwssite Al Monitor zijn in tien jaar tijd al vier monumenten omgezet.

Of er bouwkundig veel zal veranderen aan de Hagia Sophia, is de grote vraag. Ook voor dit verdict konden moslims occasionee­l al kleine gebedsdien­sten houden in een aparte ruimte. Mogelijk gebeurt dat nu vaker of met meer praal. Erdogan zelf suste vrijdagmid­dag alvast dat “ook met de status van moskee de Hagia Sophia werelderfg­oed blijft”.

Mozaïeken afdekken?

In het meest ingrijpend­e scenario moeten de onvervangb­are christelij­ke mozaïeken in de Hagia Sophia afgedekt worden bij de eredienst. Het Directoraa­t voor Religieuze Zaken oordeelde recent dat het “makruh” (laakbaar) is om te bidden onder christelij­ke symbolen. Ook dat is een recente verharding: in het zestiende-eeuwse Ottomaanse Istanboel bidden moslims wel onder christelij­ke afbeelding­en.

Als Erdogan het zover wil drijven en meteen ook het gebouw vijf keer per dag even sluit voor toeristen, kan Turkije veel toeristisc­he belangstel­ling – en dus ook inkomsten – mislopen. Vooral bij Russisch-orthodoxe toeristen zou die zet slecht vallen.

Ook de werelderfg­oedorganis­atie Unesco kan over de plannen waken, al kan ze die niet tegenhoude­n. “Staten moeten maken dat aanpassing­en de uitzonderl­ijke en universele waarde van een site niet beschadige­n”, zei Unesco deze week.

 ?? FOTO REUTERS ?? Moslims verzamelde­n vrijdagavo­nd voor de Hagia Sophie in Istanboel voor een gebed, na een oproep van president Eredogan. De weg ligt open om van het roemrijke museum een moskee te maken.
FOTO REUTERS Moslims verzamelde­n vrijdagavo­nd voor de Hagia Sophie in Istanboel voor een gebed, na een oproep van president Eredogan. De weg ligt open om van het roemrijke museum een moskee te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium