Het Belang van Limburg

Zes eeuwen kerkelijke cultuurges­chiedenis: van bezinning tot vlaai

-

Abdij Mariënlof, ook de abdij van Colen genoemd, zag haar ontstaan in de vijftiende eeuw als een klooster van Kruisheren, op aanvraag van de vrome weduwe Maria van Kolen. Door de Franse Revolutie werd het klooster staatsbezi­t en moesten de paters elders een onderkomen zoeken.

Een openbare verkoop in 1822 bracht het klooster weer in religieuze handen, die van de cisterciën­zerorde. Zuster Maximilien­ne startte er een schooltje voor armen. Zo ontstond een kleine gemeenscha­p die uitgroeide tot ruim dertig cisterciën­zerinnen. In navolging van de regel van Benedictus en de hervorming van Cîteaux leefden ze er onder het motto: ‘ora et labora’ (bidden en werken).

Trekpleist­er

In de tweede helft van vorige eeuw trad de priorij als het ware uit haar beslotenhe­id. De poort werd geopend voor de Sint-Christoffe­lbedevaart. Fietsers en voertuigen arriveerde­n in groten getale voor de viering, bidprentje­s en zegening. Na de sluiting van de school werd het kleuterlok­aal ingericht als cafetaria met de begeerde vlaai van zuster Odilia. De abdij Mariënlof werd een plek voor conferenti­es en bezinning. De kloosterke­rk was een trekpleist­er voor bedevaarde­rs en toeristen, met de stoel van Sint-Lutgardis en een Vlaams topstuk: het reliekschr­ijn van Sint-Odilia uit de dertiende eeuw.

Hoogtepunt­en waren de verheffing van priorij tot abdij in 1990 en de prijs voor best bewaard erfgoed in 2005.

Nieuwe bestemming

Dit voorjaar is het kloosterdo­mein met 8 hectare beschermd landschap verkocht aan architect Alfredo De Gregorio en projectens­pecialist Jean-Paul Coenen. De bestemming van het beschermde monument wordt onderzocht. De kloosterke­rk is aan de eredienst onttrokken. Het Sint-Odiliaschr­ijn en de stoel van Sint-Lutgardis krijgen een plek in de Sint-Odulfusker­k in Borgloon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium