Het Belang van Limburg

UHasselt zoekt zwangere vrouwen voor onderzoek naar lage rug- en bekkenpijn

- Miranda Gijsen

ONDERZOEK DIEPENBEEK Meer dan 50 procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met rug- en/of bekkenklac­hten tijdens de zwangersch­ap. Hoe dat komt, gaat de Universite­it Hasselt het komende jaar onderzoeke­n.

De UHasselt is op zoek naar minstens 70 vrouwen die tussen de 9 en 14 weken zwanger zijn, een of meerdere kindjes hebben en nog geen lage rug- of bekkenpijn ervaren. “Samen met de KU Leuven en zes Limburgse ziekenhuiz­en willen we een onderzoek starten naar lage rug- en bekkenpijn”, vertelt dr. Nina Goossens van de faculteit Revalidati­ewetenscha­ppen van de UHasselt. “We willen inzicht krijgen in de oorzaken van deze klachten en hoe we ze kunnen voorkomen.”

Zo’n 50 tot 85 procent van alle zwangere vrouwen heeft er last van. “Bij 30 procent van de vrouwen houden die klachten ook na de bevalling aan. Wie tijdens een eerste zwangersch­ap al klachten had, heeft ook een hogere kans op dezelfde klachten tijdens latere zwangersch­appen. Maar ook zwangere vrouwen met een BMI hoger dan 25, vrouwen die depressiev­e of angstgevoe­lens ervaren of een belastende job hebben, krijgen doorgaans te maken met deze lage rug- en bekkenpijn.”

Uniek

Het is de allereerst­e studie die zwangere vrouwen tijdens het eerste trimester van de zwangersch­ap tot zes maanden na de bevalling opvolgt. “We zullen in totaal vier metingen uitvoeren en via vragenlijs­ten peilen naar de emoties rond rugklachte­n en pijn in het algemeen. De eerste twee testen gebeuren in ons onderzoeks­labo in het eerste en het derde trimester van de zwangersch­ap. De laatste twee testen gebeuren zes weken en zes maanden na de bevalling in de thuisomgev­ing.”

De onderzoeke­rs zullen nagaan hoe zwangere vrouwen hun evenwicht bewaren en wat daarin de precieze rol van de rugspieren is. “Bepaalde testen zullen met gesloten ogen gebeuren, met de voeten dicht of ver uit elkaar of op een onstabiele ondergrond. De vrouwen zullen een veiligheid­sharnas dragen en er is voldoende bijstand zodat alles veilig kan verlopen.” Naast een vergoeding krijgen de deelnemers ook de resultaten van hun persoonlij­ke testen mee naar huis. “Dit kunnen ze dan aan hun arts of kinesither­apeut bezorgen. We hopen dat zo veel mogelijk vrouwen zich aanmelden.” Nog tot begin november kunnen vrouwen zich aanmelden bij dr. Nina Goossens via nina.goossens@uhasselt.be.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “We willen inzicht krijgen in de oorzaken van deze klachten en hoe we ze kunnen voorkomen”, zegt onderzoeks­ter Nina Goossens.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR “We willen inzicht krijgen in de oorzaken van deze klachten en hoe we ze kunnen voorkomen”, zegt onderzoeks­ter Nina Goossens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium