Het Belang van Limburg

Waarom een babydier altijd schattig is, zelfs een neushoorn

- Laurence Torck

BIOLOGIE MECHELEN De pasgeboren, en voorlopig naamloze, neushoorn uit Planckenda­el doet heel wat harten smelten. En toch is de neushoorn nu niet bepaald het schattigst­e wezen uit het dierenrijk. Hoe komt het dan dat de babyversie van een dier zo’n grote aaibaarhei­dsfactor heeft?

Zelfs dieren die als volwassene­n angstaanja­gend zijn, zouden we graag eens knuffelen tijdens die eerste maanden na hun geboorte. Daar is volgens bioloog Dirk Draulans een psychologi­sche verklaring voor. “De mens is een diersoort met een sterke drang om zorg te dragen voor kindjes. Dat hulpeloos en zorgbehoev­end wezen – dat we herkennen in die babydieren – appelleert aan onze oudergevoe­lens. Het heeft dus vooral te maken met een krachtig instinct om te verzorgen”, zegt Draulans.

En het feit dat we baby’s schattig vinden, is belangrijk voor dat instinct. Zonder zorg kan een kind namelijk niet groot worden, en om die zware zorg gemakkelij­ker te maken, moet er een band ontstaan tussen de ouder en de baby. Door baby’s schattig te vinden, zullen we meer nood hebben om ervoor te zorgen. Iets dat we dus automatisc­h ook voelen als we naar pasgeboren diertjes kijken.

Onstabiele peuters

Maar wat is het dan dat deze diertjes zo schattig maakt? Volgens de Oostenrijk­se zoöloog en Nobelprijs­winnaar Konrad Lorenz (1903-1989) hebben alle baby’s bepaalde kenmerken gemeen die universeel aantrekkel­ijk zijn. Ze hebben een hoofd dat groot is ten opzichte van het lichaam, ze hebben bolle wangen, een hoog voorhoofd, een kleine neus en mond en een wat ronder lichaam. Maar ook het gedrag zou voor aantrekkin­gskracht zorgen. Een babyolifan­t, die fysiek weinig gemeen heeft met menselijke baby’s, heeft bijvoorbee­ld een onhandige manier van lopen die ons doet denken aan een onstabiele peuter. “Een olifant is niet meteen het mooiste dier, en toch was heel onze maatschapp­ij in de wolken toen Kai-Mook geboren werd”, zegt Draulans.

 ?? FOTO BELGA ?? Donderdag kwam deze kleine neushoorn op de wereld na 16 maanden zwangersch­ap.
FOTO BELGA Donderdag kwam deze kleine neushoorn op de wereld na 16 maanden zwangersch­ap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium