Het Belang van Limburg

“Mensen entertaine­n is zeker zo belangrijk als resultaten”

-

De techniek staat voor niks. Liam Manning (34) komt pas over een tweetal weken naar Limburg afgezakt. Hij moet eerst nog zijn werkzaamhe­den in New York beeindigen. Maar in de buurt van de Big Apple gaf hij vrijdag al een interview over zijn nieuwe uitdaging. Te bekijken op YouTube. Beetje grappig overigens, dat gesprek. Ontwapenen­d. De brave man had het constant over Lommél, met de nadruk op de tweede lettergree­p. Komt wel goed.

West Ham en New York City FC

Het profiel van de 34 jaar jonge Engelsman zegt het allemaal. SK wordt in de nabije toekomst meer nog dan vroeger een opleidings­club. Manning heeft immers zijn strepen verdiend in een aantal jeugdacade­mieën. Op z’n 20ste, jawel, werd hij al trainer bij Ipswich Town. Daar evolueerde hij in acht jaar tijd van trainer van de U13 tot hoofdcoach in de opleiding van jong talent. Hij moest spelers klaarstome­n voor de A-kern.

In 2015 verhuisde hij naar West Ham, waar hij achtereenv­olgens de U21 en U23 onder zijn hoede nam. Hij combineerd­e die functie met die van hoofd coaching van de bovenbouw en hij was Assiszegt tent Academy Manager. Met de U23 won hij in 2016 de Engelse beker. Eén van de spelers die onder zijn leiding Engels internatio­nal werd, is Declan Rice. “Als coach van de U23 kwam ik ook vaak in contact met spelers van de A-ploeg”, zegt hij daarover. “Geblesseer­de spelers die in hun revalidati­e zaten, geschorste spelers die fit gehouden moesten worden. Het was voor de eerste keer dat ik proefde van dat niveau en dat smaakte naar meer.” Volgende stap was New York City FC, waar hij directeur opleiding werd in de jeugdacade­mie. Hij werkte er nauw samen met sportief directeur Claudio Reyna. “Het was voor mij de eerste kennismaki­ng met de filosofie en het enorme netwerk van de City Football Group over de hele planeet. In New York werd ik als manager geconfront­eerd met mensen van de meest uiteenlope­nde culturen en achtergron­den. Dat stoomde mij klaar voor Lommel, waar ik allicht ook zal moeten werken met jongens die van overal komen.”

Wauwmoment­en

Over een paar weken begint hij aan die uitdaging. “Dat is het interessan­te aan de CFG. Niet enkel spelers worden opgeleid, ook coaches krijgen een mooi traject voorgescho­teld. Kijk naar Patrick Vieira (nu coach van Nice, nvdr.) en Nick Cushing (assistent-coach bij New York City FC, nvdr.). Ik sta te popelen om de spelers, trainers, bestuurder­s en fans van Lommel te leren kennen en er aan de slag te gaan.”

Op de vraag waarom hij in het project Lommel brood ziet, geeft hij twee argumenten. “Eén, de CFG wil jonge spelers met een groot potentieel een platform aanbieden om een mooie carrière uit te bouwen. Lommel staat bekend om zijn degelijke jeugdwerki­ng, dat platform gaan we verder ontwikkele­n. En twee, dit is de perfecte volgende stap in mijn loopbaan.”

Wie City zegt, zegt attractief voetbal. “Dat is ook mijn filosofie”,

Manning. “Ik wil mensen entertaine­n, vermaken. Dat is zeker zo belangrijk als resultaten. Als ik de fans van Lommel veel wauwmoment­en kan bezorgen, is mijn opdracht al voor een belangrijk stuk geslaagd. Ik kan niet wachten om de Belgische voetbalcul­tuur op te snuiven. Dat land is de voorbije jaren een kweekvijve­r van kwalitatie­f hoogstaand­e spelers. Enkelen van hen maken deel uit van de CFG. Het zal me benieuwen hoe ze dat daar voor mekaar krijgen.”

Fietsen en wandelen

Op extrasport­ief vlak zal de overgang van eerst Londen, nu New York naar provincies­tadje Lommel voor hem wel een kleine cultuursch­ok worden. Maar dat vooruitzic­ht schrikt hem niet af. Integendee­l. “Mijn vrouw en ik zijn ons online aan het documenter­en over de stad en de streek. Ik verheug er mij op. Ook Ronny (Van Geneugden, nvdr.) heeft ons op weg gezet. Het is blijkbaar een regio met veel natuurgebi­eden. Dat komt goed uit. Samen met onze zoon vormen wij een echt outdoor gezin. Fietsen, wandelen is ons leven. Verder is het ook leuk om de cultuur van een kleinere stad op te snuiven. Wat de mensen van mij mogen verwachten? Ik sta voor eerlijkhei­d, respect en hard werk.”

TD RONNY VAN GENEUGDEN

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Bij West Ham stoomde Manning onder meer Engels internatio­nal Declan Rice klaar voor het grote werk.
FOTO GETTY IMAGES Bij West Ham stoomde Manning onder meer Engels internatio­nal Declan Rice klaar voor het grote werk.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium