Het Belang van Limburg

“Ik heb die vrouwen niet ontdekt, ze zijn doodgezweg­en”

-

Deze waarheden?

Dat zijn de drie ideeën waar ‘het Amerikaans­e experiment’ volgens Thomas Jefferson, de derde Amerikaans­e president, op steunde: politieke gelijkheid, natuurlijk­e rechten en de soevereini­teit van het volk. “Wij beschouwen deze waarheden als heilig en onbetwistb­aar”, schreef hij in 1776.

Jill Lepore?

Wat Lepore (54) bijzonder maakt is dat ze als hoogleraar geschieden­is doceert aan het eerbiedwaa­rdige Harvard en tegelijk als vast journalist vaak publiceert in het magazine The New Yorker; ze is onderzoeke­r en journalist, heeft twee manieren van kijken kan zich tot twee soorten publiek richten.

Het is lang geleden dat in de VS nog een historisch werk is verschenen met de ambitie de hele Amerikaans­e geschieden­is tussen twee covers te stoppen. “Die hoge ambitie”, zegt ze, “trok me wel aan.” Ze wou een boek “voor elk huishouden”. Lepore schrijft artikelen over technologi­e, of een portret van Ruth Bader Ginsburg, de 87-jarige rechter van het Hooggerech­tshof die Trump gek maakt, of literatuur­kritiek over kinderboek­en (ze heeft drie kinderen). En ze is fan van de honkbalplo­eg Boston Red Sox, uit de streek waar ze vandaan komt.

Lezers, zegt Lepore, vragen zich af hoe ik het heb klaargespe­eld zo’n dik boek te schrijven dat tegelijk alles verklaart wat met Trump te maken heeft. Maar het is grotendeel­s geschreven in de jaren voor Trump aan de macht kwam. De wortels van wat we nu zien liggen zeer diep.

Hoe is Lepore anders?

Lepore laat alle betrokkene­n zelf aan het woord.

→ Jill Lepore, Deze waarheden. Een geschieden­is van de Verenigde Staten. Voor wie Amerika écht wil begrijpen, vertaald door P. Dal, I. Van den Elskamp, S. de Jong, R. Kuitenbrou­wer, A. van Luipen, N. De Nijs Brik en Pon Ruiter, uitg. De Arbeidersp­ers, 2020, hardcover, 1040 blz., 49,99 euro, eboek 18,99 euro. Met noten, 126 illustrati­es en personenre­gister.

Directer kan niet. Gouverneur Pinckney van South Carolina, een van de onderteken­aars van de grondwette­kst eind 18de eeuw: “Er bestaat in Amerika meer gelijkheid van rang en fortuin dan in enig ander land onder de zon.” Maar hij ziet niet dat de rijkdom van zijn familie steunt op de 45 slaven die op zijn farm werken.

Hij noemt ze alle 45 en zet er hun prijs bij; Cyrus bijvoorbee­ld, een timmerman, staat voor 120 pond genoteerd. De overgrootm­oeder, die staat op nul. Voor gouverneur Pinckney is ze waardeloos. Een wonder dat haar naam in het lijstje zit. Zo is het begonnen, en dat zit er nog altijd in.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium