Het Belang van Limburg

Arne Nilis: “Clubs hebben een maatschapp­elijke rol te vervullen”

-

Arne Nilis is in de wolken met de wetswijzig­ing in Spanje. Hij erkent dat we in België nog een lange weg te gaan hebben, maar wil intussen een raad meegeven aan de clubs: “Neem jullie verantwoor­delijkheid.”

Hij juicht bij het horen van het nieuws uit La Liga. “Dat toont aan dat gezond verstand het kan halen van economisch­e belangen.” Nilis keek in het verleden zelf tegen een gokverslav­ing aan, maar is ondertusse­n al meer dan vier jaar clean. Nu deelt hij zijn ervaringen om anderen in te lichten over de verborgen gevaren ervan. “Want de risico’s mogen we niet wegstoppen”, zegt hij. “De zichtbaarh­eid door reclame normalisee­rt het gokken waardoor de aandacht niet meer ligt op mogelijke valkuilen. Zo komen jonge kinderen naar het stadion om hun favoriete voetballer­s aan het werk te zien, maar nemen onbewust die reclame in zich op.” Gokbedrijv­en verschuile­n zich in die reclames al te vaak achter slogans als ‘Speel verantwoor­d’, “maar wie weet wat dat betekent?”

En-en-verhaal

“Voetbalclu­bs

hebben

een maatschapp­elijke rol om verslaving te voorkomen”, vindt Nilis. “Daarom moeten ze een duidelijk standpunt naar buiten brengen over wat voor hen verantwoor­d gokgedrag is.” Sensibilis­ering dus, want de sponsoring helemaal verbannen, lijkt voorlopig een utopie. “Aangezien gokreclame­boodschapp­en niet weg te denken zijn in onze competitie door de economisch­e belangen, moet het een ‘en-en-verhaal’ worden. Neem bijvoorbee­ld Cercle Brugge. Dat heeft een gokbedrijf als hoofdspons­or, maar nodigde mij wel uit om jeugdspele­rs te informeren over wat een verslaving juist is”, aldus Nilis.

Tabaksrecl­ame

Daarom formuleert de gewezen voetballer een helder advies voor de clubs. “Zij moeten, naast de economisch­e situatie, ook hun maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid opnemen”, klinkt het, al beseft Nilis dat clubs een financiële leegte dienen op te vangen. “Als je kijkt naar Club Brugge, dat vorig jaar een sponsorcon­tract van zes miljoen euro heeft getekend met Unibet, dan moet je al naar een welvarend alternatie­f op zoek gaan. Toch geloof ik dat het kan, net zoals de tabaksrecl­ame ook volledig is verdreven.”

FC LIMBURG REGIO HEUR-TONGEREN:

Bij Heur-Tongeren wordt zaterdag (10u) de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen ingezet. Omdat de nieuwe T1 Jef Byloos nog in warmere oorden vertoeft, neemt T2 Marco Pauls de honneurs waar. De A-kern speelt op zaterdag 18 juli (18.00u) een oefenwedst­rijd tegen Visé in de Eburonsdom­e stadion. Opmerkelij­k: omdat de Eburonsdom­e gelegen is op de site van de Sportoase wordt er voor de training aan de hoofdingan­g van de Sportoase bij spelers en technische staf (en elke andere bezoeker) middels een apparaat de temperatuu­r gemeten. Enkel indien het apparaat een groen kleur weergeeft, mag het centrum worden betreden.

Loksbergen (4C) heeft zich nog versterkt met Yusuf Calgan van Kortenaken.

LOKSBERGEN:

 ?? FOTO KH ?? Arne Nilis: “Tabaksrecl­ame is toch ook volledig verdreven.”
FOTO KH Arne Nilis: “Tabaksrecl­ame is toch ook volledig verdreven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium