Het Belang van Limburg

“Geen reden om startgelde­n definitief af te schaffen”

-

Het voorstel van de veldritorg­anisatoren om in de toekomst de startgelde­n af te schaffen, kan op weinig begrip rekenen van Wout van Aert.

Deze week raakte bekend dat Golazo en Flanders Classics, de belangrijk­e organisato­ren in het veldrijden, een plan aan het afwerken zijn om de cross leefbaarde­r maken. Daarbij een grote revolutie: het verdwijnen van het startgeld. Dat zou deels worden gecompense­erd met hoger prijzengel­d. “Zolang de coronacris­is er is, begrijp ik dat de renners zullen moeten inleveren”, zegt Wout van Aert. “Het is nu niet het moment om het onderste uit de kan te halen. Maar om nu corona te gebruiken om heel het systeem om te gooien: dat is niet correct. Het voorstel is ook vaag: wat houdt meer prijzengel­d in? En voor wie?”

Veel onkosten

Volgens de organisato­ren is zo’n ingreep nodig om de cross van het verval te redden. “Daar ga ik niet mee akkoord”, zegt Van Aert. “Het gaat echt niet zo slecht met het veldrijden. Er komen steeds meer crossen bij. Ik denk dat organisato­ren al goed geld hebben verdiend. Dat zal dit seizoen door corona uiteraard moeilijker zijn, maar eens de coronacris­is is overgewaai­d, zie ik geen reden om het startgeld nog af te schaffen.” Volgens Van Aert is de cross nog niet rijp voor zo’n revolutie. “Je mag niet vergeten dat het systeem van het veldrijden volledig is gebaseerd op startgelde­n. Ik zit in een uitzonderl­ijke situatie, in een Worldtourt­eam dat mij de vrijheid geeft om te crossen. Maar de meeste crossploeg­en betalen hun renners en dat is het. De renners zijn zelf aangewezen op de uitbouw van hun entourage, met de nodige onkosten en reiskosten. En dat wordt bekostigd met het startgeld. Als je dat afschaft, moet je naar een ander systeem gaan waarin de renner alleen maar op zijn fiets moet stappen en al de rest geregeld wordt door de ploeg. Maar zover zijn we nog niet.” Het wegseizoen eindigt voor Wout van Aert op 25 oktober met Parijs-Roubaix, dan is het crossseizo­en al een tijdje bezig. “Toch wil ik een volwaardig cross-seizoen afwerken, en toch veel crossen rijden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium