Het Belang van Limburg

Vanloffeld (69) pakt eerste zege: “Gelukkig heb ik een pacemaker”

- David Kindt

HEUSDEN-ZOLDER

Negenentwi­ntig centimeter of hooguit drie seconden. Dat was het verschil waarmee Maurice Vanloffeld (69) uit HeusdenZol­der na een vlucht van 540 kilometer uit Châteaurou­x de provincial­e zege pakte bij de oude duiven.

“Ik heb hem zelfs niet zien arriveren”, geeft Vanloffeld toe. “Toen ik de duiven online aanmeldde, viel het wifi-signaal keer op keer weg. Terwijl ik bezig was om de laptop weer aan de praat te krijgen, hoorde ik het biepje van de klok. Eerst dacht ik nog: da’s een laatkomer van Momignies. Maar toen ik op het scherm Châteaurou­x zag staan, begon het toch serieus te bonken (wijst naar zijn hart). Met de nodige zenuwen heb ik hem telefonisc­h aangemeld, maar goed dat ik een pacemaker heb.” Uiteindeli­jk bleek zijn oude duiver provinciaa­l de beste van 2.777 oude duiven, goed voor een vijfde plaats nationaal (20.800 stuks). De voorsprong op de nummer twee provinciaa­l, van het gerenommee­rde paar Van Hertem-Schuurmans, was dus erg miniem. Als voorbereid­ing vloog de winnaar (Roger Bielen x Fons Custers - soort Hufkens en Frans Geerinkx) Melun en Gien alvorens hij zijn eerste nationale lossing meemaakte en met glans slaagde. “Pfft, drie seconden… Nu ja, een nipte zege, is ook een zege”, lachen Vanloffeld en zijn mentor Alfons Custers.

CHÂTEAUROU­X: OUDE

Voorzitter

De ex-beroepsmil­itair, afkomstig uit Genk, speelt al sinds 1978 zelfstandi­g met de duiven. Vijftien jaar lang was hij ook voorzitter bij De Snelle Duif Heusden. “Een taak, die ik met veel plezier én nauwgezet deed. Het clubbelang kwam op de eerste plaats, mijn eigen duivenspel op de tweede.” Sinds een vijftal jaar is hij echter lid bij De Witpen Lummen, waar hij sinds dit seizoen rangschikk­er is. “Een sterke bond, waar topspelers zitten, die bijzonder goed spelen met hun oude duiven. Daarom leg ik me vooral toe op de jonge duiven, dan maak ik misschien iets meer kans om op papier te geraken”, lacht de man, wiens vliegploeg uit amper twaalf weduwnaars bestaat.

 ?? FOTO DAVID KINDT ?? Maurice Vanloffeld, samen met zijn mentor Alfons Custers.
FOTO DAVID KINDT Maurice Vanloffeld, samen met zijn mentor Alfons Custers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium