Het Belang van Limburg

‘Michel Angelo’ bezorgt dierenarts Peeters zege

- Jos Thomassen

LIMOGES: OUDE DUIVEN AS Een driejarige duiver verraste Norbert Peeters (70) op de eerste vlucht uit Limoges (689km). “Ik had dat niet verwacht. Limoges is voor mij slechts een opleervluc­ht voor het grotere werk later, richting Pau”, zegt de dierenarts uit As. Naast de provincial­e zege (1.695 duiven) bezet de fondspeler pur sang ook de zevende plaats nationaal op een totaal van 15.981 duiven.

duiven krijgen bij Peeters in hun eerste seizoen pas aandacht na Narbonne.

“Wegens tijdsgebre­k”, lacht Norbert. “Veel duiven en een drukke praktijk”, verontschu­ldigt hij zich. “Ik laat mijn duiven slechts één keer per dag uit. Als eerste jaars oude duif vliegen ze Chateaurou­x, daarna Argenton en Marseille”.

De moeder van de jongste winnaar belandde in 2014 aan de Grotstraat in As als eitje. “Gekregen van Michel Desbuquois. Ik noem hem daarom Michel Angelo. Michel is een vriend.”. Norbert is sinds zijn negende duivenlief­hebber. “Met de paplepel binnen gekregen via mijn vader. Die had een klein hok en was jarenlang verdeler voor Versele-Laga”.

Ondanks zijn zeventig jaar is NorJonge bert nog ambitieus. “Ik heb veel duiven gekocht en wil op korte tijd de kwaliteit verbeteren.”

Dat moet vooral op de zware fond. Michel Angelo keert normaal dit weekend terug uit Valence, maar Barcelona is en blijft de hoogmis voor deze fondspeler. “Ik heb er veertig mee naar Valence, waarvan slechts drie ervaren rotten. Voor de rest is het de eerste keer. Met het voorliggen­de programma gaat alles nog net lukken. Al versta ik niet waarom er op één weekend zowel Barcelona als Saint-Vincent wordt gespeeld. Hetzelfde geldt voor Agen en Marseille. Da’s met de haren erbij getrokken om iedereen van de organisato­ren te vriend te houden. Ik ga voor Barcelona. Twee weken later is er Narbonne. Dan hebben de meeste duiven geen pluimen meer. Ze hadden het seizoen beter ingekort. Dat betekende meer duiven op één vlucht en nog meer waardering voor de winnaars”, besluit Norbert.

VROUWENVOE­TBAL

 ?? FOTO JTH ?? Norbert Peeters klasseerde zich zevende nationaal tegen 15.981 duiven.
FOTO JTH Norbert Peeters klasseerde zich zevende nationaal tegen 15.981 duiven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium