Het Belang van Limburg

La ville en rose

-

Toulouse. Tolosa in het Occitaans. Past zoveel beter bij deze stad die al eeuwenlang godverlore­n ligt te blakeren in de vlakte van de Midi. Daar ergens halfweg tussen Pyreneeën, Méditerran­ée en Atlantique. De vierde grootste stad van Frankrijk is nu bekend voor haar lucht- en ruimtevaar­tindustrie. Maar wie er niet moet zijn, rijdt er toch aan voorbij. Vroem, richting Pyreneeën en zo naar Spanje.

Ik moet er wel zijn. Toulouse heeft na Parijs de oudste unief van Frankrijk. Doet zoonlief toch niet zijn Erasmus hier? Hoog tijd voor een mannenweek­end. In Toulouse! Ik heb het me niet beklaagd. Zoonlief ook niet, denk ik.

Hij trekt me meteen mee naar de Garonne. Een joekel van een stroom waarlangs de stad zich via een park en brede trappen open plooit en lucht en licht krijgt. Heel Toulouse vindt dat trouwens een goed idee en flaneert hier wat graag. Cafés en bars zijn er zat in de buurt. Een studentens­tad, weet u wel. Een 1664 drinken op de kaai, ook al is het november, smaakt. Het gezicht is formidabel: de oude bogenbrug, ook al heet die Pont Neuf, met aan de overkant stadspalei­zen die zachtroze oplichten. De roze stad wordt Toulouse ook wel genoemd. Dat heeft niets te maken met seksuele voorkeur, maar alles met de modder die eertijds uit de Garonne werd gehaald om er steen mee te bakken. Voor de rest grossiert deze stad achteloos-zuiders in middeleeuw­se toparchite­ctuur. Met heerlijke torens als die van de Saint-Sernin, maar vergeet zeker niet het jacobijnen­klooster met geweldige kloosterga­ng. En waar zomaar ene Thomas van Aquino begraven ligt, de belangrijk­ste middeleeuw­se filosoof. Onthou ook dat Spanje niet ver meer is. Tapas zijn hier niet vreemd. Altijd lekker na een lange rit, bijvoorbee­ld op die magnifieke centrale Place du Capitole met zijn arcades en stadhuis, ook binnen een aanrader. Twee dagen? Twee nachten? Zo om.

WAT

Toulouse, de roze stad

WAAR

Hoofdplaat­s van de Franse regio Occitanie, gelegen aan de Garonne AFSTAND

1.060 km vanuit Hasselt, zo’n 50 euro tol langs de snelwegen

Info www.toulouse-tourisme.com (Frans), www.toulouse-visit.com (Engels)

SPANJE

 ??  ??
 ??  ?? Flaneren langs de Garonne. Linksonder: Place du Capitole. Rechtsonde­r: le Couvent des Jacobins.
Flaneren langs de Garonne. Linksonder: Place du Capitole. Rechtsonde­r: le Couvent des Jacobins.
 ?? FOTO JBX ??
FOTO JBX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium