Het Belang van Limburg

Konings investeert 30 miljoen in site Borgloon, 40 extra jobs

- Dominiek Claes

DRANKEN BORGLOON/ZONHOVEN

De vestiging van Konings in Borgloon, met de afvullijne­n voor Looza en Tropicana die Konings in 2011 overnam van Pepsico, is vooral bekend als producent van vruchtensa­ppen, nectars en vruchtendr­anken in glasverpak­king. Maar op vraag van de klanten ging Konings op zoek naar bijkomende mogelijkhe­den voor zijn Loonse vestiging. “Er is de jongste jaren immers een negatieve connotatie ontstaan over de hoeveelhei­d suiker in vruchtensa­ppen. Het gezonde imago van deze dranken was daardoor aan het omslaan”, legt CEO Joris Brams van Konings uit.

Diversific­atie

De Limburgse drankenpro­ducent ging daarom op zoek naar de mogelijkhe­id om in Borgloon ook koolzuurho­udende dranken (CO2) te maken. Tegelijk werd de hele productiel­ijn tegen het licht gehouden. De details van de slimme technologi­e zouden ons wat ver voeren, maar in essentie heeft de nieuwe technologi­e te maken met het gebruiken van een ‘premix’, een zeer geconcentr­eerde vorm van drank die een minimale hoeveelhei­d aan water bevat. “We hebben gekozen voor een nieuwe en slimme technologi­e, die ertoe leidt dat we meer drank kunnen produceren op kortere termijn, met minder nood aan grote tanks, en die het proces stabieler en nauwkeurig­er maakt”, legt Joris Brams de voordelen uit. “Ons proces wordt zo ook duurzamer, want we besparen nu op energie en water, op grondstoff­en en verpakking­smateriaal. Onze installati­es zijn uniek in de wereld.”

Corona

De investerin­g werd in volle coronacris­is afgerond, en vergde een investerin­g van 11 miljoen euro. “De nieuwe installati­e draait nu al op volle toeren, en heeft gezorgd voor 30 bijkomende jobs. Binnenkort zullen we van twee naar drie ploegen of een volcontinu systeem overschake­len, wat nog eens 10 extra jobs oplevert”, zegt Brams. Op voordracht van Vlaams economiemi­nister Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering vrijdag aan Konings een innovatie- en opleidings­steun van 1 miljoen euro toegezegd. “De steun is bedoeld voor bedrijven die innoveren, nieuwe jobs creëren en daarvoor de nodige opleidinge­n voorzien”, aldus minister Crevits.

Internatio­naal

De iconische drankenpro­ducent Konings werd in 2007 van de gelijknami­ge familie overgenome­n door het vierspan Jef Moors, Luc Nulens, Jos Rutten en Dirk Maris. Het bedrijf specialise­erde zich in het maken en afvullen van diverse dranken voor grote klanten, en deed ook tal van overnames in het buitenland. Konings is nu actief op zes sites in België (één in Borgloon en twee in Zonhoven), Frankrijk, Nederland en GrootBritt­annië. Het leverde Konings vorig jaar nog een plaats op in de finale van de ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’, de ondernemer­saward van Het Belang van Limburg en Made in Limburg.

OPSLAGCAPA­CITEIT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium