Het Belang van Limburg

PXL neemt voortaan alle lessen op

-

ONDERWIJS

PXL-directeur Ben Lambrechts wil evolueren naar ‘hybride onderwijs’. “We zijn zeker nog altijd voorstande­r van gewoon onderwijs in de leslokalen op onze campussen. Maar tegelijk willen we meer gaan inzetten op online lesgeven. De omstandigh­eden dwongen ons de jongste maanden om online les te geven, maar er zijn ook andere situaties die hierom vragen. Sommige studenten kunnen immers niet naar de klaslokale­n komen door gezondheid­sredenen, soms kunnen niet alle studenten tegelijk op een locatie terecht… We gaan dus voor een soort ‘hybride onderwijs’ dat afwisselen­d op onze campus en online, maar ook in het werkveld zal plaatsvind­en” zegt Lambrechts.

Roteren

“Omwille van de coronamaat­regelen zal het in het nieuwe academieja­ar wellicht soms noodzakeli­jk zijn om klassen op te splitsen en te laten roteren”, weet directeur onderwijs Heidi Croes. “In de ene week volgt bijvoorbee­ld groep 1 de les op de campus, de andere groep volgt de les van thuis uit. In de andere week komt groep 2 naar de campus en blijft groep 1 thuis. Via de nieuwe audiovisue­le systemen is dit perfect mogelijk. Iedere lector zal bovendien begin september een opleiding krijgen om deze nieuwe werkwijze onder de knie te krijgen.”

Vragen stellen

De hogeschool koos voor het softwaresy­steem Balckboard Collaborat­e omdat interactie tussen lesgever en studenten erg belangrijk is. Coördinato­r Wouter Hustinx legt uit: “Dit is een virtueel leslokaal waarin je de online studenten ziet zitten, waarin je presentati­es kan geven en waarin je kleine werkgroepe­n kan aanmaken. De studenten kunnen dit systeem makkelijk van thuis uit gebruiken en zo deelnemen aan de lessen en reageren door hun hand op te steken of vragen te stellen via hun laptopmicr­ofoon. Later zullen ook nog beweegbare camera’s worden geplaatst in onze praktijklo­kalen, bijvoorbee­ld in kunst of verpleegku­nde, die bewegingen volgen.”

“Ook in PXL-Congress, het centrum voor levenslang leren, volgen we dit voorbeeld”, zegt diensthoof­d Chantal Torbeyns. “Onze grote aula zal met een nog geavanceer­der audiovisue­el systeem worden uitgerust, waarin bijvoorbee­ld ook panelmicro’s zitten. Op die manier zullen ook alle studiedage­n en seminaries tegelijk online te volgen zijn.” De camera’s worden helemaal in eigen beheer geplaatst tijdens de zomervakan­tie om zeker op tijd klaar te zijn voor de start van het nieuwe academieja­ar. De installati­e kost 300.000 euro.

TONGEREN

 ?? FOTO RR ?? “De omstandigh­eden dwingen ons om meer online les te geven. We evolueren hierdoor naar een soort onderwijs waarbij lessen afwisselen­d op de campus, online en op het werkveld worden gegeven”, luidt het.
FOTO RR “De omstandigh­eden dwingen ons om meer online les te geven. We evolueren hierdoor naar een soort onderwijs waarbij lessen afwisselen­d op de campus, online en op het werkveld worden gegeven”, luidt het.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium