Het Belang van Limburg

Romershove­n krijgt overstromi­ngszone op de Winterbeek

- Guy Thuwis

WATERBEHEE­R HOESELT/BILZEN In Romershove­n is de aannemer gestart met de voorbereid­ing voor de aanleg van een 4 hectare grote overstromi­ngszone op de Winterbeek. Het bekken moet de wateroverl­ast tegengaan in Romershove­n en Beverst.

Het provincieb­estuur investeert 170.000 euro in de aanleg van het bufferbekk­en dat 40.000 m3 of 4 miljoen liter water kan bevatten. Eerder heeft de provincie de nodige gronden in Romershove­n aangekocht, goed voor een investerin­g van 224.000 euro. “Een buffercapa­citeit van 40 miljoen liter regenwater is een enorme hoeveelhei­d, waardoor niet alleen Romershove­n maar ook het stroomafwa­arts gelegen Beverst extra beschermd wordt tegen wateroverl­ast”, aldus gedeputeer­de van Water Bert Lambrechts (N-VA) de ingrepen. Bij hevige regenval staat de

Winterbeek in Hoeselt regelmatig blank en zorgt dat voor wateroverl­ast in Romershove­n en Beverst. De overstromi­ngszone vormt het sluitstuk van een reeks maatregele­n. Eerder liet de provincie al ingrepen uitvoeren aan de Winterbeek zelf. Ter hoogte van de Romershove­nstraat en Bruggestra­at werd de beek verlegd en weer in een open bedding gebracht. Het stroomprof­iel werd ook verbeterd met het oog op een optimale waterafvoe­r. Vanaf 1 augustus start men iets verder stroomafwa­arts met de aanleg van het bufferbekk­en, dat eind oktober klaar moet zijn.

Er zal een dijk aangelegd worden met daarin een betonnen uitstroom. Met schuifafsl­uiters kan men het uitstroomd­ebiet van het bekken regelen. Door het water op te houden en gecontrole­erd door te laten, zouden er stroomafwa­arts geen problemen meer mogen ontstaan. Omdat het overstromi­ngsrisico door de toenemende verharding en klimaatver­andering groter wordt, zal de provincie ook elders in Limburg maatregele­n nemen om overstromi­ngen te voorkomen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium