Het Belang van Limburg

HEUSDEN-ZOLDER

- Zahra Boufker

Goed nieuws voor de waterliefh­ebbers van Heusden-Zolder en omstreken: het openluchtz­wembad Terlaemen in Viversel gaat op 1 augustus weer open. Tenminste als de renovatiew­erken aan het zwembad op tijd af geraken. Het zwembad wordt momenteel nog volledig vernieuwd door de uitbaters, de vzw Zwembaden Heusden-Zolder, die alleen uit vrijwillig­ers is samengeste­ld. Een groep die daarenbove­n vooral bestaat uit gepensione­erden die dus tot de risicogroe­p behoren wat betreft het coronaviru­s.

Waterdicht­heid

Het gemeentebe­stuur van Heusden-Zolder maakte 140.000 euro vrij om de zwembadver­eniging financieel te steunen. “Daar zitten we ondertusse­n al over”, zegt voorzitter Eddy Coels. “Het peuterzwem­bad, de voetbaden en de waterglijb­aan kregen enkele jaren geleden al een nieuwe polyesterl­aag en de paddenstoe­l van het kinderbad kreeg een grondige poetsbeurt. Deze keer wilden we aanvankeli­jk alleen een nieuwe liner laten plaatsen, een soort folie die de waterdicht­heid garandeert, omdat de huidige bijna versleten was. Maar toen we een specialist lieten komen, bleek dat ook de opbouw van het bad niet correct was. We moesten een volledig nieuwe badwand zetten, nieuwe leidingen aanleggen en ook de pompen werden vernieuwd”, vertelt Eddy.

“Nieuw zwembad”

Plots stond de groep voor heel grote werken waar ze niet op voorzien waren. “Daardoor krijgen we nu eigenlijk een volledig nieuw

Voorzitter vzw Zwembaden

Heusden-Zolder

zwembad. Gelukkig krijgen we de steun van het gemeentebe­stuur. Naast hun financiële steun worden er ook bepaalde kleine werken door de gemeentear­beiders uitgevoerd”, aldus Coels. Naast de onverwacht­e werken gooide ook de coronacris­is roet in het eten, vooral wat betreft de levering van de materialen. “We zijn blij dat de pompen van het zwembad eindelijk toegekomen zijn”, vertelt Eddy. “Ze moesten van Italië komen en hebben toch enige vertraging opgelopen. Nu de glijbaan nog. Ook moesten we een extra kelder aanleggen. Daardoor is het zwembad 25 centimeter kleiner geworden op die plaats en moeten we de glijbaan met 25 centimeter verlengen. Dat stuk moeten we op maat maken. We hopen dat we op 1 augustus nog kunnen openen.”

Risicogroe­p

Al baart de opening van het zwembad de uitbaters ook wel wat zorgen. “Onze vrijwillig­ers behoren allemaal tot de risicogroe­p”, zegt Eddy, die zelf 66 jaar is. “De meesten zijn gepensione­erd. Ons team zorgt elke zomer voor het reilen en zeilen van het zwembad, van het onderhoud tot de verwelkomi­ng en het toezicht. Maar dat is nu niet mogelijk, zeker omdat hier veel jongeren komen zwemmen. Dankzij onze burgemeest­er, die daarvoor een oproep deed via de sociale media, krijgen we zaterdag 15 vrijwillig­ers over de vloer die zich kandidaat gesteld hebben. Hopelijk kunnen we met hen deze zomer nog aan de slag zodat wij op een veilige afstand kunnen mee volgen en geen risico tot besmetting lopen”, besluit Coels.

 ?? FOTO ZB ?? “Plots stonden we voor heel grote werken waar we niet op voorzien waren. Daardoor krijgen we nu eigenlijk een volledig nieuw zwembad”, zegt Eddy Coels.
FOTO ZB “Plots stonden we voor heel grote werken waar we niet op voorzien waren. Daardoor krijgen we nu eigenlijk een volledig nieuw zwembad”, zegt Eddy Coels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium