Het Belang van Limburg

Beuken in kasteeldre­ef krijgen jasje van jute

- Frank Missotten

SCHORSBRAN­D HEERS De beuken in de kasteeldre­ef in Heers hebben een jasje van jute gekregen. Dat moet ze beschermen tegen schorsbran­d.

In de dreef tegenover het kasteel van Heers worden werken uitgevoerd in het kader van een herstelpla­n dat de gemeente samen met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren liet opmaken voor de kasteeldre­ef. “Begin dit jaar werden zo 14 zieke bomen gekapt”, zegt Tine Rijvers van Regionaal Landschap Haspengouw. “Ter compensati­e worden in de winter nieuwe laanbomen aangeplant.”

Om de dreef te beschermen tegen verdere aftakeling werden de overblijve­nde beuken vorige week omwikkeld met jute. “Zo krijgt hun delicate schors een extra beschermla­ag tegen felle zon en voorkomen we dat deze bomen ten onder gaan aan schorsbran­d”, zegt Rijvers. “Tegelijker­tijd werd ook het dood hout uit de bomen weggehaald, zodat de dreef opnieuw veilig is voor fietsers en wandelaars.”

Cachet

Verspreid doorheen de stad staan 40 grote houten kubussen opgesteld en in zijstraten waar geen plaats is voor de kubussen, worden ‘dividers’ of scheidings­wanden opgetrokke­n, zodat ook hier meer volk terechtkan bij de horeca. Deusjevoo en BMV Consulting, twee Genkse maakbedrij­ven, kwamen als laureaten uit de ontwerpwed­strijd van de stad. “De oplossing was eigenlijk heel eenvoudig, maar dat zijn geniale zaken altijd”, grapt Jo Peters van Deusjevoo. “Ons idee was al snel dat de ‘bubbel’ echt zichtbaar moest worden en dus zijn we in de hoogte gaan denken. Zo kwamen we bij een kubusvorm. Eenvoudig, handig te maken en bovendien stabiel. Bovenin hebben we een zeil gedrapeerd dat zowel beschermin­g biedt tegen de zon als tegen lichte regen. Dat hebben we verder aangekleed met leuke lampionnen en wat fleurig groen en zo worden dat sfeervolle terrassen in het centrum. Vooral in brede straten en op pleinen lukt dat.”

“In de zijstraten hebben we, gezien de beperkte plaats die we daar hebben, geopteerd voor ‘dividers’ of scheidings­wanden in plexiglas. Maar die plaatsen we niet zomaar, we voorzien ze van klimplante­n zodat ze cachet krijgen en perfect doen waar ze voor gemaakt zijn: beschermin­g bieden tegen corona, maar op een duurzame en sfeervolle manier.”

De Genkse horeca is blij. “Door deze uitbreidin­gen krijgen we extra mogelijkhe­den om meer gasten te ontvangen”, zegt Kaatje Goyens, voorzitste­r van Horeca Groot Genk en eigenares van Krok. “En dat is nodig want we hebben niet alleen corona te overwinnen maar ook het wegvallen van grote evenemente­n zoals de 1 meiviering en Genk on Stage. Dat hakt er stevig in en daarom zijn we extra blij met deze initiatiev­en.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De houten kubussen maken de bubbels zichtbaar en zijn een welgekomen uitbreidin­g van de bestaande terrassen.
FOTO SERGE MINTEN De houten kubussen maken de bubbels zichtbaar en zijn een welgekomen uitbreidin­g van de bestaande terrassen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium