Het Belang van Limburg

Een derde Limburgse gemeenten schrijft nooit over diversitei­t in informatie­blad

-

COMMUNICAT­IE 28 procent van de 42 Limburgse steden en gemeenten neemt nooit onderwerpe­n rond diversitei­t op in het informatie­blad. Dat blijkt uit een onderzoek van PXLstudent­e Femke Flossy.

De Truiense Femke Flossy onderzocht in haar bachelorpr­oef hoe divers de 300 Vlaamse steden en gemeenten communicer­en en zo een correcte weerspiege­ling geven van de samenlevin­g. De PXL-studente Communicat­iemanageme­nt maakte daarvoor een inhoudsana­lyse van de stedelijke en gemeenteli­jke informatie­bladen in Vlaanderen, drie exemplaren per gemeente.

“We keken na hoe vaak en op welke manier onderwerpe­n zoals ouderen, armoede, pleegzorg, mindervali­den, multicultu­raliteit, migratie, ontwikkeli­ngsproject­en, dementie, geloofsove­rtuiging of holebi’s en genderiden­titeit aan bod kwamen”, licht Femke Flossy de definitie van diversitei­t toe.

Multicultu­raliteit

Een opvallende vaststelli­ng: in 25% van de informatie­bladen komt diversitei­t niet aan bod, in Limburg schrijft zelfs 28% van de gemeenten nooit over diversitei­t. “Iedereen heeft de mond vol over diversitei­t, maar in de praktijk zie je dat niet in het informatie­blad. En als het aan bod komt, dan gaat het in Limburg vooral over mindervali­den (13%), ouderen (13%), migratie (11%) en armoede (10%).”

In een provincie waar ruim 28 procent een niet-Belgische herkomst heeft, valt het ook op dat onderwerpe­n rond multicultu­raliteit nauwelijks aan bod komen. Algemeen is er ook amper aandacht voor andersgeaa­rdheid of genderiden­titeit. “Als het onderwerp dan toch aandacht krijgt, is het net alsof dit geen gewone mensen zijn. Zo las ik in een evenemente­nkalender de activiteit ‘koken voor holebi’s’. Alsof deze mensen andere kooklessen nodig hebben dan hetero’s. Dat is erg jammer”, zegt Flossy.

Wit

De gemeenteli­jke informatie­bladen zijn ook erg wit gekleurd. “Gemiddeld verschijne­n er per editie 50 foto’s in de Limburgse informatie­bladen, daarop staan amper 3% mensen met een andere huidskleur. Veelal wordt ook het traditione­le gezin in beeld gebracht”, aldus Flossy.

Met een aantal tips wil Femke Flossy steden en gemeenten aanzetten om de samenlevin­g beter te weerspiege­len in de gemeenteli­jke communicat­ie. “Zorg in het informatie­blad voor een vaste rubriek ‘diversitei­t’, zo wordt het thema niet vergeten. Laat het informatie­blad door een vaste persoon checken op diversitei­t. Luister ook naar de mening van de inwoners over diversitei­t. En bestempel mensen met een andere geaardheid of genderiden­titeit niet als ‘anders’.”

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Met een aantal tips wil Femke Flossy steden en gemeenten aanzetten om de samenlevin­g beter te weerspiege­len. “Bestempel mensen met een andere geaardheid of genderiden­titeit niet als ‘anders’” is er een van.
FOTO SERGE MINTEN Met een aantal tips wil Femke Flossy steden en gemeenten aanzetten om de samenlevin­g beter te weerspiege­len. “Bestempel mensen met een andere geaardheid of genderiden­titeit niet als ‘anders’” is er een van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium