Het Belang van Limburg

Politie rukt uit voor ‘gedumpte auto’ na melding magneetvis­ser

- Eddy Vandoren

MAGNEETVIS­SEN

LANAKEN

Op hun eerste dag als magneetvis­sers meteen prijs. Dat dachten Robin Martens en zijn echtgenote Kelly Bossuyt althans toen ze politie en brandweerd­uikers optrommeld­en voor een “gedumpte wagen in het kanaal”. Niks bleek minder waar.

“Ik ben al jaren gefascinee­rd door metaaldete­ctoristen en magneetvis­sers”, vertelt Robin Martens uit Hoeselt. Donderdagm­orgen ontving hij de sterke en vrij dure magneet die hij via internet besteld had en meteen ging hij op zoektocht. Onder de oude spoorwegbr­ug over het Albertkana­al in Gellik leek hem de ideale plek om de magneet uit te werpen. “We hadden al enkele kleine metalen spullen opgehaald: stalen staven, wat verwrongen ijzer, een verroest luchtdrukp­istool... totdat onze magneet om kwart voor zes kwam vast te zitten”, vertelt de visser. Met geen middelen was de magneet los te wrikken, daarom verwittigd­e hij zijn ervaren vissersvri­end Sven Slegers uit Stokkem, die niet veel later ter plaatse was.

Een plat vlak

Slegers dook in het water tot op zowat zes meter diepte en kon met heel veel moeite de magneet losmaken. “Ik stond op een plat vlak dat verdacht veel op een auto of bestelwage­n leek”, meende hij. Kelly verwittigd­e de hulpdienst­en, die niet veel later arriveerde­n. Eerst de politie van de zone Lanaken-Maasmechel­en, nadien de brandweer met duikerstea­m van Genk, zone Oost-Limburg. Nadat brandweerm­an Ronald Ricour in het water ingedoken was, bleek er niks aan de hand. Toen hij weer opgehaald werd, deelde de duiker mee dat de magneet vermoedeli­jk vastgehang­en had in een kluwen van stalen staven die uit meerdere gedumpte betonblokk­en staken. Al bij al duurde de brandweeri­nterventie ter plekke nauwelijks tien minuten.

 ?? FOTO EVA ?? Een brandweerm­an dook het water in, maar vond alleen maar een kluwen van stalen staven terug.
FOTO EVA Een brandweerm­an dook het water in, maar vond alleen maar een kluwen van stalen staven terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium