Het Belang van Limburg

Maastricht krijgt als eerste stad in de Benelux een Museum of Illusions

- Eddy Vandoren

MUSEUM MAASTRICHT Zaterdag 25 juli opent het Museum of Illusions de deuren onder het stadskanto­or in het Mosae Forum in Maastricht. Het is meteen de eerste vestiging in de Benelux van de populaire attractie. Initiatief­nemer en directeur Damir Cicak hoopt op termijn op 100.000 jaarlijkse bezoekers.

Het Museum of Illusions kent wereldwijd een gigantisch succes. In nauwelijks vijf jaar waaierde het initiatief uit naar twintig steden: van Zagreb naar Rome, Berlijn, Parijs, Athene, New York, Kansas City ... “We hebben nu gekozen voor Maastricht omwille van de centrale ligging in de Euregio en omdat het een superinter­essante stad is die heel wat internatio­nale bezoekers telt”, zegt directeur Cicak. “Bovendien biedt de aanwezighe­id van de universite­it en de kunstacade­mie mogelijkhe­den voor samenwerki­ng. We denken aan lezingen, bezoeken, workshops, shows van illusionis­ten ... Ook de nabijheid van Hasselt, Luik, Aken, Leuven en andere studentens­teden zijn een pluspunt.”

“Eigenlijk is de benaming Museum of Illusions misleidend, net zoals de hele inrichting enigszins een loopje neemt met de realiteit”, vult museum manager Laura Willekens uit Rekem (Lanaken) aan.

Willekens gaat het museum leiden samen met nog twee andere managers en een tiental medewerker­s. Ze streven naar een opening van zeven dagen per week, dagelijks van 9 tot 21 uur. Omwille van de coronamaat­regelen wordt gestart met maximum 70 gelijktijd­ige bezoekers die een vaste looproute volgen in de voortduren­d gedesinfec­teerde ruimtes. “Het museum is in feite een wetenschap­pelijke expositie die toont hoe onze hersenen en onze zintuigen werken en vaak ook misleid worden”, zegt Cicak. “Dat wordt duidelijk in de diverse ruimten waarin een veertigtal optische illusies staan opgesteld: de Gravity Room, Reversed Room, Color Room, Vortex Tunnel ...”

 ?? FOTO EVA ?? Damir Cicak en Laura Willekens.
FOTO EVA Damir Cicak en Laura Willekens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium