Het Belang van Limburg

“Voor je het weet, zit je met een rollator achter de boeven aan”

-

Het twaalfde seizoen van ‘Flikken Maastricht’ zit er bijna op bij Eén, in Nederland beginnen ze eind augustus aan de opnames van alweer seizoen vijftien. Angela Schijf (40) draait al net zolang mee als de eigenzinni­ge politievro­uw Eva van Dongen.

Angela Schijf woont intussen al jaren in Antwerpen met echtgenoot en acteur Tom Van Landuyt (53) en hun dochters Bloem (15), Mensje (13) en Zus (8). De voorbije weken heeft het gezin veel tijd met elkaar doorgebrac­ht, met dank aan het coronaviru­s. Schijf stond net op de set van Meisje van plezier – bij ons te zien op Vijf – voor een derde seizoen, toen de opnames werden uitgesteld. Maar kijk, met de nodige maatregele­n kruipt ze sinds afgelopen woensdag weer in de rol van

Nadine, de moeder die ontsnapte uit een vastgeroes­t huwelijk en een escortbure­au oprichtte.

Net een huwelijk

En terwijl hier de ontknoping van seizoen twaalf nadert, starten in Nederland eind augustus ook de opnames voor het vijftiende seizoen van Flikken Maastricht. De reeks is gestart in 2007, maar is nog steeds succesvol. In Nederland zitten er op vrijdagavo­nd tussen anderhalf en twee miljoen mensen te kijken naar de avonturen van rechercheu­rs Eva van Dongen en Floris Wolfs (Victor Reinier). In Vlaanderen zijn dat er gemiddeld 750.000 op zondagavon­d. “We hebben een trouw en breed publiek, van tieners tot ouderen, die houden van dat detectiveg­enre. Je vindt een lijk en aan het eind weet je wie het gedaan heeft. Tussenin kan je wat mee puzzelen. En het geheim van dat succes zit ook in dat ‘koppeltje’ Floris en Eva dat voortduren­d om elkaar heen cirkelt.” “Onze ploeg bij Flikken Maastricht is een hecht team. Als ik voor Victor en mezelf spreek, lijkt het wat op een huwelijk. Er is een periode geweest dat we het lastig hebben gehad met elkaar. We zijn totaal verschille­nd. Maar als je telkens een halfjaar met elkaar opgescheep­t zit, dan moet je elkaar wel vinden. En we kunnen heel hard met elkaar lachen, dat is ook in een echt huwelijk belangrijk. (lacht) Hij is een heel dierbare collega. Victor en ik zoeken elkaar niet vaak op. Maar als hij vanuit Amsterdam op weg is naar zijn huis in Frankrijk, dan komt hij even in Antwerpen op de koffie. In die jaren is er heel wat gebeurd: hij is gescheiden, we hebben allebei een baby gekregen, we hebben vaders verloren. We hebben veel gedeeld.”

Pietsie het haarstuk

Schrik dat het personage Eva van Dongen aan haar blijft kleven, heeft Schijf niet. Wel vindt ze het belangrijk dat er een onderschei­d is tussen Eva en Angela. “Toen ik een paar jaar geleden mijn haar helemaal kort had geknipt voor een speelfilm, vond iedereen het handig dat ik ook als Eva kort zou gaan. Maar ik vond dat uit den boze. Dat personage, dat is met die pony en paardensta­art. Dus kreeg ik een haarstuk. Pietsie heet het, naar maker Pieter Roodhorst. Ik zit nu al aan nummer twee.” “Ik heb Eva heel sportief neergezet, dat ben ik zelf ook. Maar ik ben veel emotionele­r en zachter dan zij. Al probeer ik wel iets van haar te lenen in het echte leven. Als ik mezelf wat ondergesne­euwd voel, dan doe ik vaak mijn mond niet open. Eva kan dat wel. Dan zeg ik tegen mezelf: Doe nu een Evaatje. Andersom kan het ook: spijkerbro­ek, lederen vestje, pony en staart aan en dan stap ik in die rol alsof het een fijne winterjas is. En hij zit lekker. Mocht dat niet meer zo zijn, dan stop ik. Vroeger zei ik altijd: we stoppen na vijftien seizoenen. Voor je het weet, zit je met een rollator achter de boeven aan. Maar dan is er weer een leuk seizoen geweest en de kijkers en zender willen meer. Dan denk je: vooruit, nog eentje dan.” Schijf was 28 bij het eerste seizoen, intussen is ze veertig en al 25 jaar bezig als actrice. “Dan denk je even: dan ben je wel oud. Maar uiteindeli­jk valt dat wel mee. (lacht) Ik knijp mezelf in de handjes dat ik mooie projecten heb. Of ik ergens spijt van heb? Nee, spijt is een zinloze emotie. En ik vreet het leven. Dit weekend hebben we de verjaardag gevierd van mijn schoonvade­r. Hij is tachtig geworden. Als ik hem zie mountainbi­ken door het bos, dan ben ik trots op hem. Dat wil ik ook! Rimpels en alles wat daarbij hoort. Ouder worden is oké.”

 ?? FOTO VRT ?? Samen met Victor Reinier als Floris Wolfs gaat Angela Schijf elke week achter gespuis aan in het pittoreske Maastricht.
FOTO VRT Samen met Victor Reinier als Floris Wolfs gaat Angela Schijf elke week achter gespuis aan in het pittoreske Maastricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium