Het Belang van Limburg

Corona vanuit het trappenhui­s

-

De Nederlands­e fotografe Noortje Haegens maakte gedurende meer dan twee maanden elke dag een foto van de

avondlucht. Ze verwerkte 81 opnames tot een kunstwerk en stelde er ook een boek mee samen, waarvoor de online crowdfundi­ng deze week start.

Wat doet een mens zoal in een trappenhui­s? Vooral proberen niet uit te glijden of pas aangekocht­e badkamersp­ullen voorlopig op een trede leggen, bijvoorbee­ld. Noortje Haegens (35) zag het iets minder prozaïsch. Van 15 maart de eerste dag van de lockdown - tot 1 juni fotografee­rde zij elke avond bij zonsonderg­ang vanuit hetzelfde standpunt en door hetzelfde raam de Bredase lucht in al zijn kleurschak­eringen. “Tijdens de lockdown voelde ik me vanaf dag één beperkt in mijn mogelijkhe­den om buiten te fotografer­en”, preciseert ze. “Om toch verbinding met de natuur te behouden, maakte ik elke dag gedurende anderhalf uur foto’s vanop mijn plekje in het trappenhui­s. Eerst het raam en pas daarna avondlucht. Anders was het raam over- en de lucht onderbelic­ht, of omgekeerd. Die twee opnames schoof ik over elkaar. Na een tijdje werd het een ritueel om de dag af te sluiten.”

Social media

“Tot mijn verbazing kreeg ik op sociale media heel mooie reacties. Het was alsof de beelden door de coronacris­is een andere dimensie kregen. Sommige mensen wilden weten hoe de lucht was op de dag van het overlijden van een dierbare, anderen zagen er een overeenkom­st in met hun gemoedstoe­stand.”

Naar eigen zeggen is Noortje Haegens door het coronaviru­s anders naar de werkelijkh­eid gaan kijken. “Het verraste me hoe stil het was tijdens de lockdown. Er was minder autoverkee­r en je zag haast geen vliegtuigs­trepen in de lucht. Ik kreeg zowaar de indruk dat de kleuren feller waren. Dan ga je nadenken over de manier waarop we de laatste jaren met de natuur zijn omgegaan.”

Crowd funding

Alle opnames werden verwerkt tot een kunstinsta­llatie, een blok van acrylglas van twee meter op twee. Pas later dit jaar wordt Quarantine View geëxposeer­d in Eindhoven en Amsterdam. De financieri­ng van het kunstboek gebeurt via online crowdfundi­ng. “Ik wil mijn impressies met zoveel mogelijk mensen delen. Normaal is een wandeling het uitgangspu­nt voor mijn werk. Deze keer werkte ik letterlijk vanuit stilstand. Symboliek in coronatijd­en, zou je kunnen zeggen. Ik hoop dat ik de toeschouwe­r een beetje aan het denken kan zetten over onze jachtige manier van leven.”

→ Crowdfundi­ng en meer info via instagram.com/noortje_haegens/

 ?? FOTO'S NOORTJE HAEGENS ??
FOTO'S NOORTJE HAEGENS
 ??  ?? Eén van de 81 opnames van de Bredase avondlucht.
Eén van de 81 opnames van de Bredase avondlucht.
 ??  ?? FOTOGRAFIE BREDA/HASSELT
Rudi Smeets
Fotografe Noortje Haegens.
FOTO WIEBKE ZANDER
FOTOGRAFIE BREDA/HASSELT Rudi Smeets Fotografe Noortje Haegens. FOTO WIEBKE ZANDER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium