Het Belang van Limburg

50-tal boetes aan Lommelse Sahara tijdens weekend

- Geert Van Baelen

OVERLAST

LOMMEL

Nadat de lokale veiligheid­scel van Lommel de zandvlakte van de Sahara om veiligheid­sredenen tijdelijk liet afsluiten, bleef een overrompel­ing door strandtoer­isten dit weekend ook effectief uit. Wel leverden strenge politiecon­troles een 50-tal GAS-pv’s op aan de Sahara en een 60-tal aan de Velbo-put in Lommel-kolonie.

“Het nieuws van de afsluiting is blijkbaar razendsnel rondgegaan”, zegt burgemeest­er Bob Nijs (CD&V). “Want het effect was meteen voelbaar. Afgelopen weekend kregen we ondanks de hitte, veel wandelaars en fietsers over de vloer. De echte ‘strandgang­ers’ en zonneklopp­ers bleven zoals we hoopten gelukkig wel weg.” Ploegen van de lokale en de federale politie hielden samen met de stedelijke netwerkers het hele weekend een oogje in het zeil. “Overtreder­s werden meteen beboet”, zegt korpschef van de Lommelse politie Bart Voordecker­s. “Op vrijdag en zaterdag werden in de Sahara in totaal 51 GAS-pv’s voor het negeren van het toegangsve­rbod en het zwemverbod uitgeschre­ven. Vijf mensen kregen een GASpv voor illegaal vuur maken toen ze een barbecue aanstaken in het natuurgebi­ed.”

Velbo-putten

Omdat te verwachten viel dat een deel van de strandtoer­isten dan maar hun heil zouden zoeken aan de Velbo-putten in Lommel Kolonie, vonden ook daar extra controles plaats. Ook hier is zwemmen levensgeva­arlijk en dus verboden. “Daar werden in totaal 17 GAS-pv’s voor overtredin­gen op het zwemverbod uitgeschre­ven, en 48 GAS-pv’s voor wildparker­en.” Het toegangsve­rbod aan de zandvlakte van de Sahara geldt nog tot en met 31 augustus. Daarna volgt een evaluatie. “De eerste resultaten zijn dus positief, net zoals de reacties van de meeste Lommelaren. Het feit dat de nadruk opnieuw komt te liggen op wandelen, fietsen en rust vinden in het natuurgebi­ed, wordt door veel mensen erg geapprecie­erd”, besluit burgemeest­er Nijs.

 ?? FOTO ?? Op vrijdag en zaterdag werden in de Sahara in totaal 51 GAS-pv’s uitgeschre­ven
FOTO Op vrijdag en zaterdag werden in de Sahara in totaal 51 GAS-pv’s uitgeschre­ven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium