Het Belang van Limburg

Vandalen vernielen 13 graven op kerkhof Zichen-Bolder

- Eddy Vandoren

Gemeenteli­jk medewerker Berto Rouffa, die zich bezighoudt met het onderhoud van de begraafpla­atsen, was bezig met snoeiwerk op het kerkhof van Zichen-Bolder, toen hij aangesprok­en werd door een kerkhofbez­oekster. “Ze meldde me dat er even verderop enkele grafstenen omgeduwd lagen. Iets dat volgens haar recent moest gebeurd zijn, want ze bezocht naar eigen zeggen geregeld het kerkhof. Samen gingen we kijken en inderdaad, hier en daar lagen meerdere stenen om. Sommige waren licht beschadigd, andere waren helemaal vernield”, vertelt Rouffa.

Klacht ingediend

Bij nader inzien waren er op meerdere plekken, aan willekeuri­ge grafstenen, kruisen en ornamenten omgeduwd en verbrijzel­d. Rouffa verwittigd­e meteen zijn overste, waarna ook de politie en waarnemend burgemeest­er Peter Neven verwittigd werden. “Ik ben er niet goed van”, bekent Rouffa. “Wie doet nu zoiets? En waarom? Dit is werkelijk zinloos vandalisme. Ik hoop dat ze de dader snel pakken en dat hij navenant gestraft wordt.” Waarnemend burgemeest­er Peter

Neven (CD&V) beaamt de woorden van de medewerker. “Wij hebben als gemeente onmiddelli­jk klacht ingediend tegen onbekenden. Onze technische dienst, de dienst bevolking en de politie zoeken op dit ogenblik aan de hand van fotomateri­aal de nabestaand­en van de beschadigd­e graven op. Voor zover deze bekend zijn, zal de politie hen contactere­n. Zo kunnen zij ook individuee­l klacht indienen. Per slot van rekening gaat het niet alleen om materiële, maar vaak ook emotionele schade. Dit soort misdrijven hoort niet in onze samenlevin­g en zeker niet op een kerkhof waar sereniteit, rust en bezinning moeten heersen”, aldus Neven.

Marmeren grafstenen

Het spoor van vernieling loopt over zowel het oude als nieuwe gedeelte van de begraafpla­ats. Bij de recentste graven werden enkele marmeren grafstenen in het urnenveld beschadigd. “Hier hebben de vandalen zware voorwerpen op de stenen kapot gegooid”, vermoedt Berto Rouffa. “Op het oudste gedeelte hebben ze met brute kracht meerdere kopstenen en kruisen omver geduwd of omver gestampt. Ik heb het in heel mijn carrière niet meegemaakt.” Dirk Claes, korpschef van de politiezon­e Bilzen-Hoeselt-Riemst, bevestigt dat er een uitgebreid onderzoek gestart is. “We kregen al enkele tips binnen en gaan die beslist natrekken.”

 ?? FOTO EVA ?? De vandalen lieten een spoor van vernieling achter op het kerkhof. “Dit heb ik in mijn hele carrière nog niet meegemaakt”, zegt gemeenteme­dewerker Berto Rouffa.
FOTO EVA De vandalen lieten een spoor van vernieling achter op het kerkhof. “Dit heb ik in mijn hele carrière nog niet meegemaakt”, zegt gemeenteme­dewerker Berto Rouffa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium