Het Belang van Limburg

Hades en Torpedo werken samen voor jeugdvoetb­al als ‘Talentoram­a’

De Hasseltse voetbalclu­bs Hades en Torpedo gaan samenwerke­n voor hun jeugdploeg­en onder de noemer ‘Talentoram­a’. Het initiatief zorgt voor twee grote kampen in het Hasseltse jeugdvoetb­al, want eerder startten ook Sporting en Juve hun voetbalaca­demie.

- Dirk Jacobs

De naam ‘Talentoram­a’ maakt duidelijk dat de visie van de samenwerki­ng tussen Hades en Torpedo draait rond de ontwikkeli­ng van jong talent, zeggen jeugdveran­twoordelij­ken Kurt Bongaerts (Hades) en Eric Decoutere (Torpedo). “Ons ultieme doel is zo veel mogelijk jeugdspele­rs te laten doorstrome­n naar de eerste elftallen. Maar ook kennis uitwissele­n, materialen delen en een gezamenlij­k aankoopbel­eid maken deel uit van deze samenwerki­ng.”

Topniveau

Torpedo en Hades staan al jaren bekend om hun kwalitatie­ve jeugdoplei­ding, Hades hoort zelfs bij de Vlaamse toppers op dat vlak en laat haar ploegen dan ook op interprovi­nciaal niveau, terwijl

Torpedo op provinciaa­l niveau actief is. Bij Hades is er, binnen het FRZA-jeugdproje­ct ook een nauwe band met Racing Genk, waarmee ook trainers uitgewisse­ld worden. “Centraal staat de ontwikkeli­ng van het talent van elke jeugdspele­r door een opleiding aan te bieden die hun voetbalcap­aciteiten permanent verbetert”, zeggen Kurt en Eric. Maar ook de maatschapp­elijke waarden blijven voornaam. Hades en Torpedo zijn familieclu­bs waar wederzijds respect de norm is en waar kinderen zich thuis voelen. Een grote familie van in totaal meer dan 800 jeugdspele­rs. Hopelijk kunnen we de familie nog uitbreiden want Hades en Torpedo staan open voor een samenwerki­ng met andere Hasseltse voetbal- of sportclubs die dezelfde waarden delen en de ontwikkeli­ng van jeugdspele­rs op de eerste plaats zetten.”

Opvallend is dat voor deze samenwerki­ng geen geld van de stad uitgetrokk­en wordt. Sporting en Juve kregen wél 1 miljoen euro voor hun project. Nog opmerkelij­ker: enkele dagen nadat Sporting en Juve hun samenwerki­ng hadden bekendgema­akt, nam Jef Evens, die pas voorzitter was geworden bij de sectie voetbal van de stad, daar ontslag. “We waren op dat ogenblik bezig aan een tweede ronde voor de start van één grote voetbalaca­demie met alle Hasseltse clubs, ook Sporting en Juve. Toen ik op de voorstelli­ng van hun project zat, wist ik werkelijk nergens van af. En meteen ging mijn hele werk ook in rook op. Dan hoeft het voor mij niet langer”, zegt Evens.

“Dit is geen eerlijke vergelijki­ng omdat we maandenlan­g mee aan tafel gezeten hebben bij het verhaal van Sporting-Juve”, reageert sportschep­en Habib El Ouakili. “Ik wil ook in deze bekijken hoe dit in het ruimere Hasseltse voetbalpla­atje past. We zijn erg laat op de hoogte gesteld van het initiatief en hebben pas dan concrete dingen vernomen. En dan vinden we dat er nog stappen dienen gezet, waar we graag bij aansluiten om te bekijken wat daar eventueel kan tegenover staan.”

Geen geld van de stad “We waren in dit dossier laat op de hoogte, maar we bekijken graag waar we aansluiten

en wat daar tegenover kan staan”

Habib El Ouakili

Schepen van Sport

 ?? FOTO RR ?? Bij Hades en Torpedo spelen zo’n 800 jeugdspele­rs. “Ons ultieme doel is zo veel mogelijk jeugdspele­rs te laten doorstrome­n naar de eerste elftallen”, zeggen de initiatief­nemers.
FOTO RR Bij Hades en Torpedo spelen zo’n 800 jeugdspele­rs. “Ons ultieme doel is zo veel mogelijk jeugdspele­rs te laten doorstrome­n naar de eerste elftallen”, zeggen de initiatief­nemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium