Het Belang van Limburg

Limburgse gemeenten lopen niet warm voor eigen contact tracing

Limburgse burgemeest­ers zijn geen grote voorstande­r om op eigen houtje aan contactond­erzoek te doen. Dat blijkt uit een rondvraag door deze krant.

- Sanne Deferme en Roel Damiaans

Vanaf deze week mogen lokale besturen zelf actief contactond­erzoek organisere­n. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag aan alle Vlaamse burgemeest­ers uitgelegd tijdens een webinar.

In West-Vlaanderen gaan 29 gemeenten daarmee aan de slag, maar uit een rondvraag bij de Limburgse burgemeest­ers blijkt dat er hier weinig animo voor is. Zij zien meer heil in samenwerki­ng via de eerstelijn­szones. In deze structuren werken verschille­nde gemeenten samen op het vlak van zorg en welzijn.

Te weinig personeel

Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt kleine en middelgrot­e gemeenten zelfs af om actief aan contactond­erzoek te doen. Die mening wordt gedeeld door de Limburgse burgemeest­ers. “Het is voor een gemeente met weinig inwoners niet haalbaar om dit grondig te doen. Dat doe je beter op grotere schaal”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken. Dat vindt ook zijn collega Tom Seurs (VOLUIT) van As: “Wij hebben als kleine gemeente niet eens het personeel om dat te doen en hopen dat we een oplossing kunnen vinden in onze eerstelijn­szone.”

De acht eerstelijn­szones hebben in de volgende dagen hun eerste vergaderin­g hierover gepland.

Wat houdt het lokale contactond­erzoek precies in?

Alle Vlaamse burgemeest­ers hebben dinsdag een online seminarie gevolgd waarin Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) het lokale contactond­erzoek uit de doeken hebben gedaan. De gemeenten hebben keuze uit drie scenario’s. In het basisscena­rio focust het lokale bestuur zich op het klassieke sensibilis­eren van de bewoners (social distancing, mondmasker­s, drukke evenemente­n zo veel mogelijk vermijden,...) en het handhaven van die regels.

In het tweede en ondersteun­ende scenario gaat de gemeente actief lokale uitbraken beheren en verder meewerken met het opsporings­werk door de contacttra­cers van de Vlaamse overheid. In een derde scenario zet de gemeente zelf een contact- en opsporings­systeem op poten.

Zijn er gemeenten die zich actief aan contactond­erzoek wagen?

Ja. In het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen zijn er, net zoals in Antwerpen en Midden-Limburg, recent nieuwe besmetting­shaarden uitgebroke­n. De burgemeest­ers van Roeselare en Kortrijk drongen al weken bij minister Beke aan om in de eigen gemeente contactops­poring te mogen organisere­n. Het derde scenario biedt hen die mogelijkhe­id. In totaal gaat het om 29 West-Vlaamse gemeenten: Roeselare, Kortrijk en 27 buur- of nabijgeleg­en gemeenten.

Wat gaan de Limburgse gemeenten doen?

Op dit moment is er in Limburg nog geen enkele gemeente die plannen heeft om zelf contactond­erzoek te organisere­n. Bijna alle gecontacte­erde Limburgse burgemeest­ers zijn voorstande­r van het tweede, ondersteun­ende scenario en verwijzen naar de eerstelijn­szones (ELZ).

Wat houdt die eerstelijn­szone in?

Een eerstelijn­szone is een gebied van één of meerdere gemeenten dat wordt aangestuur­d door een zorgraad. Bedoeling is om in de zone een samenwerki­ng te organisere­n tussen zorg- en welzijnsor­ganisaties. Vlaanderen telt 59 ELZ’s, het Brussels Hoofdstede­lijk is een extra ELZ. In Limburg zijn er acht zones (zie kaart). De zorgraad vormt het bestuur van een ELZ en bestaat uit een voorzitter, teamleader en afgevaardi­gden uit de zorgsector, maar in de coronacris­is is de medische expert de belangrijk­ste persoon: het is de enige binnen de zone die weet wie de besmette personen zijn. Tot nu toe beschikken burgemeest­ers alleen over de volgende informatie: leeftijd, geslacht, wijkgebied en besmetting­sdatum van de positieve covidgeval­len.

Is er al een beslissing door de Limburgse ELZ’s?

Nee. De uitleg over het lokale contactond­erzoek is nog nieuw. De meeste eerstelijn­szones komen pas in de volgende dagen voor het eerst samen.

Bij ELZ Maasland hebben ze alvast de intentie om wel zelf actief op te sporen. “We proberen nu al in de mate van het mogelijke zo snel mogelijk aan de slag te gaan bij besmetting­en”, zegt Patrick Doumen, algemeen directeur van Dilsen-Stokkem en contactper­soon voor de eerstelijn­szone. “Het is de bedoeling om dat de komende weken nog verder te concretise­ren. De komende dagen zullen we daarvoor met de ELZ nog verder samenzitte­n.” De vijf zones Haspengouw, Herkenrode, WestLimbur­g, Noord-Limburg en MidWestLim hebben nog concrete plannen, ze komen vandaag voor een eerste keer samen. “Het is nog gloednieuw, onze eerstelijn­szone ZOLim komt pas over enkele dagen voor het eerst samen”, zegt An Christiaen­s, waarnemend burgemeest­er van Tongeren.

Gaan er zones kiezen om, zoals in West-Vlaanderen, toch eigen contactond­erzoek te organisere­n?

Administra­teur-generaal Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid vindt het derde scenario voor kleine tot middelgrot­e gemeenten geen goed idee. “Het wordt te moeilijk om met

“Contactops­poring

hoort op een uniforme manier te gebeuren, en dus op

grotere schaal”

Marino Keulen

Burgemeest­er Lanaken

een zorgraad te kunnen samenwerke­n als die in hun eerstelijn­szone geconfront­eerd worden met een lappendeke­n van gemeenten die toch op eigen houtje aan contactond­erzoek zouden doen.” Uit navraag bij Limburgse burgemeest­ers blijkt ook dat er weinig draagvlak voor is. Burgemeest­er Marino Keulen van Lanaken: “Contactops­poring hoort op een uniforme manier te gebeuren, en dus op grotere schaal”, zegt hij. “Bovendien is het voor een gemeente praktisch ook niet haalbaar. Niet als je het grondig wil doen, tenminste. Het opzoeken van alle contacten is dermate vergaand, dat kunnen wij als relatief kleine gemeente van 26.000 inwoners niet aan.”

Ook zijn collega Tom Seurs van As is er geen voorstande­r van. “Voor een grote stad zoals Hasselt of Genk zou ik het kunnen begrijpen, maar wij hebben als kleine gemeente daar geen personeel voor. Ik hoop dat we binnen de ELZ Kemp en Duin samen een oplossing kunnen vinden waarbij we elkaar kunnen helpen indien nodig.”

 ??  ??
 ?? BELGA
FOTO ?? De burgemeest­er van As, Tom Seurs, is geen voorstande­r van een eigen contactond­erzoek: “Voor een grote stad zoals Hasselt of Genk zou ik het kunnen begrijpen, maar wij hebben daar als kleine gemeente geen personeel voor.”
BELGA FOTO De burgemeest­er van As, Tom Seurs, is geen voorstande­r van een eigen contactond­erzoek: “Voor een grote stad zoals Hasselt of Genk zou ik het kunnen begrijpen, maar wij hebben daar als kleine gemeente geen personeel voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium