Het Belang van Limburg

Apocalyps Beiroet

- Reacties: dekern@hbvl.be Marc Van de Weyer

Een land, een stad aan de rand van de afgrond worden getroffen door een ramp van apocalypti­sche omvang. De enorme paddenstoe­lwolk die zich dinsdagavo­nd aftekende boven de haven van Beiroet is het verschrikk­elijke symbool geworden van een imploderen­de staat en samenlevin­g. Wat precies de oorzaak is en wie exact de verantwoor­delijkheid draagt voor de vernietige­nde explosie moet nog vastgestel­d worden. De gevolgen zijn niet te overzien. Driehonder­dduizend inwoners van Beiroet zagen hun woning vernield of beschadigd. Ziekenhuiz­en die door de uit de hand lopende coronacris­is al overmand waren, konden de stroom slachtoffe­rs niet aan. En er wordt gevreesd voor de voedselbev­oorrading in een land dat daarvoor sterk afhankelij­k is van aanvoer via de vernielde haven. De Libanese president Michel Aoun beloofde gisteren dat de verantwoor­delijken de prijs zullen betalen voor de dood en vernieling die ze massaal aangericht hebben, zoals het er nu uitziet door criminele nalatighei­d en schuldig verzuim van verbijster­ende proportie.

Maar die verzekerin­g komt uit de hoogste regionen van een politiek systeem dat al de verantwoor­delijkheid draagt voor de totale neergang van een hele natie.

Ooit heette Libanon het

Zwitserlan­d van het MiddenOost­en. Een lappendeke­n van culturele en religieuze gemeenscha­ppen met een voor de regio opmerkelij­k pluralisme, een land met een dynamische middenklas­se die zelfs een verwoesten­de burgeroorl­og niet klein kreeg of kon ontmoedige­n.

Dat deden de corrupte politieke clans die het ingewikkel­de systeem van machtsverd­eling in de een eeuw oude natie misbruikte­n om zich te verrijken. De Libanezen ondervonde­n het aan den lijve in de enorme prijsstijg­ingen van levensmidd­elen, de ontwaardin­g van hun munt en de eindeloze stroompann­es die ze de afgelopen tijd te verduren kregen.

Libanon blijft ondanks alles een land met veel vrienden (niet altijd met de beste bedoelinge­n). Dat blijkt nu uit de vele betuiginge­n en concrete daden van solidarite­it. Het land verdient die des te meer omdat het al jaren meer dan een miljoen Syrische vluchtelin­gen opneemt.

Maar langs welke kanalen moet de internatio­nale hulp gaan? Langs de corrupte politici die alleen aan hun machtsposi­ties denken en ook nu weer misbruik zullen maken van de noodsituat­ie? Wellicht moet de voorkeur gaan naar directe bijstand via ngo’s en hulporgani­saties die ervaring op het Libanese terrein hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium